20 Април 2024събота17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 20

1623 - РАЖДА СЕ БЛЕЗ ПАСКАЛ, ФРЕНСКИ МАТЕМАТИК, ФИЛОСОФ И ПИСАТЕЛ (УМИРА 1662 Г.). Формулира една от основните теореми в проективната геометрия, работи в областите на аритметиката, теорията на числата, алгебрата и теорията на вероятностите. Един от основоположниците на хидростатиката, формулира нейния основен закон. Има значителна роля във формирането на френската класическа проза.

1930 - В СОЛУН СЕ РАЖДА ЖУЛ ЛЕВИ, БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОР И ОБЩЕСТВЕНИК (УМИРА 2006 Г.). Бил е диригент на Ансамбъла за песни и танци на Българската армия, на оркестъра към Държавния сатиричен театър, преподавател в ДМА и в НАТФИЗ. Генерален секретар на Българския национален комитет за музика при ЮНЕСКО, секретар на Съюза на българските композитори. Композирал операта "Неда", симфонии, творби за духов и естраден оркестър, хорова и солова вокална музика, музика към филми и радиопредавания. Носител на международни награди и отличия.

1942 - РАЖДА СЕ ГЕОРГИ СОКОЛОВ-СОКОЛЕТО, ФУТБОЛИСТ (УМИРА 2002 Г.). Играл е за "Спартак" (Пловдив), "Левски" (София) и "Дунав" (Русе). Има 194 мача и 58 гола в "А" група, от които 186 мача с 58 гола за "Левски". Двукратен шампион на България и трикратен носител на Купата на Съветската армия. Има 13 мача за "А" националния отбор. Автор е на първия гол за "Левски" в евротурнирите - на 12 септември 1965 г. в 8 мин. на 1/16-финала за КЕШ на ст. "Росунда" в Стокхолм ("Юргорден" - "Левски" 2:1). Един от най-големите таланти в българския футбол. Притежава брилянтна техника, неподражаем дрибъл, пробивна мощ в нападение, точен пас и поразяващ удар.

1953 - СВЕТОВНИЯТ СЪВЕТ НА МИРА НАГРАЖДАВА ПОСМЪРТНО С ПОЧЕТНА НАГРАДА НИКОЛА ВАПЦАРОВ (1909-1942). ССМ е създаден през ноември 1950 г. по време на Втория конгрес на защитниците на мира във Варшава и е наследник на Постоянния комитет на същото движение, избран по време на първия му конгрес година по-рано. ССМ е съставен от представители на страни от целия свят. Най-голяма численост има през 1971 г. - 600 представители от 120 държави и няколко леви международни организации. Резиденцията на ССМ от 1950 г. до началото на 1990 г. е в Хелзинки, след което се премества в Атина. За първи президент е избран френският физик и химик, Нобелов лауреат, Фредерик Жолио-Кюри, който изпълнява тази длъжност до смъртта си през 1958 г.

1987 - ОТВАРЯ ВРАТИ НАЦИОНАЛНИЯТ МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА". Датата е и Ден на дарителя, тъй като музеят дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ