Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Петкова не казва колко струва спирането на износа на ток

Какви мерки ще бъдат предприети, за да не се озовем в такова положение и в бъдеще, пита депутатът от БСП Георги Гьоков

Мая Йовановска

19. Юни 2017 , брой: 117   598   0



Колко струва спирането на износа на електрическа енергия през месец януари за 25 дни? Това е един от въпросите в питане на депутата от БСП за България Георги Гьоков към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Питането на депутата от левицата е внесено на 1 юни, а датата, на която е трябвало да получи писмен отговор на въпросите си - 8 юни. Близо две седмици обаче след крайната дата отговор на въпросите му от министъра на енергетиката няма. Това става ясно от официалната интернет страница на Народното събрание.
Депутатът от левицата задава въпросите си, защото иска да бъдат изяснени последствията от ограничителната мярка за спиране на износа на ток през януари, взета със заповед на министъра. Причината - върховото потребление на електрическа енергия, надхвърлило 7700 мегавата поради продължителните екстремални зимни условия. Тогава става ясно, че България е поискала ток от Румъния заради рекордното потребление, с цел да се гарантира сигурността на електроенергийната система и доставките на ток за потребителите, но Румъния ни е отказала спешна доставка на електричество. Ограничението за износ остана в сила до възстановяването на необходимите резерви (около 25 дни) и бе отменено от служебния министър на енергетиката Николай Павлов.
Оттогава мина доста време и сега от позицията на времето е интересно да получим отговор на няколко въпроса, пише Гьоков. Освен въпроса за това колко струва спирането на износа депутатът изтъква, че за този кратък период българската икономика е била лишена от възможност за реализиране на приходи от продажба на енергия. Гьоков пита енергийния министър какъв е размерът на тези загуби.
Имало ли е разговори с румънската страна и искания за доставката на ток, пита още депутатът от БСП. Гьоков задава и въпроса дали от Министерството на енергетиката има анализ за ситуацията и дали са направени изводи от това. Той настоява за отговор какви мерки ще бъдат предприети от управляващите, за да не се озовем в такова положение и в бъдеще. Тъй като по онова време вие бяхте министър на енергетиката, няма да ви е трудно да отговорите на въпросите, пише депутатът от БСП. Все още няма отговор от Теменужка Петкова.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"