19 Април 2024петък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Девет страни, където дават пари ей така

Ще има ли нова ера във връзката между гражданите и държавата?

/ брой: 118

автор:Галина Младенова

visibility 2001

Идеята за безусловния базов доход (ББД) се е появила още през миналия век. Всеки месец получавате определена сума пари просто ей така, да я харчите, както си искате. Базов доход накратко е "заплата", която държавата или някой друг плаща на безработната част от населението, за да може хората да живеят спокойно и да се занимават с това, което искат.
Привържениците на идеята за безусловния базов доход твърдят, че той би дал повече възможности на гражданите да печелят, учат, да създават семейства или да основат собствен бизнес, знаейки, че имат достатъчно доходи да си го позволят. Според тях това би спомогнало и да се намали социалната зависимост и неравенството в приходите на гражданите.
Критиците обаче са на мнение, че безусловният базов доход не е нищо повече от един социалистически утопичен идеал. Според тях въвеждането му би било твърде скъпо, ще доведе до увеличение на данъците и ще обезкуражи бизнес инвестициите, тъй като ще намали продуктивността. Те твърдят и че, давайки помощи на всеки, това ни най-малко не помага в борбата с неравенството. Привържениците на безусловния базов доход са убедени и, че той би отприщил творческия потенциал на човечеството.
Идеята обаче завладява все повече хората. В няколко страни и градове още днес дават на хората пари просто ей така. Експериментът е още в началото си. Ако обаче резултатите от него се окажат обещаващи, това би поставило началото на нова ера във връзката между гражданите и държавата.

Финландия


По решение на правителствена организация от 2017 година 2000 безработни жители на Финландия на възраст от 25 до 58 години получават всеки месец по 560 евро. Получателите са избрани на случаен принцип и се лишават от всички социални помощи, но продължават да получават тези пари, дори и да си намерят работа. При положителни резултати броят на участниците през следващата година ще бъде увеличен. Експериментът ще продължи две години.
Средната заплата във Финландия е 2202 евро.

Ливорно, Италия

От 1 юни 2016 година с решение на кмета 100 от най-бедните семейства в града получават безусловен базов доход в размер на 517 евро месечно. От януари тази година още 100 семейства бяха включени в проекта. Според кмета на Ливорно този подход е начин за изход от многоетапната система за разпределяне на социални помощи. Неапол и Рагуза внимателно следят експеримента, като планират да използват подобни програми.
Средната заплата в Ливорно е 1480 евро.

Кения


Благодарение на нетърговската организация "ГивДиректли" 6000 селски жители на Кения ще получават всеки месец по 22 долара през следващите 12 години. За местното население това са огромни пари: 45% от тях никога през живота си не са държали в ръцете си такива пари. Много от участниците в експеримента разказват, че са похарчили първите от тези пари за ремонт на къщите си, купуване на питейна вода, животни, а някои са ги дали за развитието на селските училища.
Средната заплата в градовете на Кения е 291 долара.

Утрехт, Холандия

От май 2017 година 250 жители на Утрехт получават от държавата всеки месец по 960 евро. Това ще продължи две години. Участниците в експеримента са разделени на 6 групи, в които размерът на плащанията е обвързан с определени изисквания, свързани с работа. Например, участниците в една от групите ще могат да получават допълнителни 150 евро, ако се заемат с доброволческа дейност. Ако експериментът бъде успешен, още няколко холандски градове планират да подкрепят проекта.
Средната заплата в Утрехт е 2227 евро.

Марика, Бразилия

С решение на кмета на Марика 150 000 жители на общината получават всеки месец по 30 долара независимо от статута им на трудовата борса. Бедните семейства получават допълнително по 28 долара. При положителни резултати сумите ще бъдат увеличени.
Средната заплата в щата Рио де Жанейро, където се намира и Марика, е 642 долара.

Индия

През тази година правителството на Индия възнамерява отново да стартира експериментален проект, който още преди 7 години показа отлични резултати. Тогава 6000 жители на села благодарение на подкрепата на УНИЦЕФ в продължение на 18 месеца получаваха малки суми в размер на няколко долара. Проектът силно повлия на живота на семействата на недосегаемите, като им подари свобода, независимост и възможност да променят живота си в бъдеще. В Индия недосегаемите се смятат по рождение за аутсайдери и роби. Те изпълняват най-тежката работа, забранено им е да посещават храмове и да учат, да общуват с представители на другите касти.
Средната заплата в индийските градове е 535 долара.

Онтарио, Канада

От май 2017 година 4000 души от 18 до 64 години с ниски доходи от три субекта на Онтарио получават базов доход от правителството, сформиран в съотношение с текущата им заплата. Например, ако човек годишно печели 20 хиляди долара, то базовият доход ще е 11 989, и в крайна сметка той ще получи 21 989 долара. Хората с инвалидност получават допълнително по 500 долара месечно.
Средната заплата в Онтарио е 2216 долара.

Уганда

От тази година нетърговската организация "Ейт" плаща на 50 семейства в едно угандийско село по 8 долара всяка седмица. Експериментът ще продължи две години и ще се превърне в основа на документален филм за влиянието на безусловния базов доход върху качеството на живот в малките селища.
Средната заплата в градовете на Уганда е 168 долара.

Оукланд, САЩ

От януари 2017 година 100 семейства получават всеки месец по 2000 долара от фонда "Комбинейтър". Семействата са били определени на случаен принцип. Участниците в експеримента могат да се откажат от работата си, да станат доброволци и дори да напуснат страната. Организаторите планират да включат в проекта си още 900 семейства. Базовият доход ще се плаща до края на 2021 година.
Средната заплата в Оукланд е 3215 долара.

Първите резултати:

Мнозина използват парите, за да подобрят качеството си на живот: ремонтират жилищата си, инвестират в образование, подобряват качеството си на хранене.
Част от средствата отива за лекарства и заплащане на медицински услуги.
Бедните семейства използват тези пари за благото на децата си: купуват дрехи и повече продукти, плащат разходите, свързани с училището и транспорта.
Хората са започнали да връщат кредитите си, намаляло е търсенето на краткосрочни заеми.
Получаващите безусловен базов доход не се отказват да работят, освен по-възрастните хора, на които тези пари им дават възможност за повече почивка.
По-голямата част от участниците в експериментите признават, че наличието на постоянен доход, който не е свързан с работа, им помага по-добре да планират бъдещето си и да приемат по-рискови, но по-изгодни решения.


$560 месечно


$517 на семейство месечно


$22 месечно на човек


960 евро на човек на месец


$30 на човек месечно


$4,7 месечно на човек


До $1415 месечно на човек


$32 на човек месечно


До $2000 месечно на семейство


И Хаваите се замислиха


Хаваите могат да станат вторият след Аляска американски щат, който ще изплаща на абсолютно всичките си жители безусловен базов доход: миналата седмица законодателното събрание на щата единодушно прие законопроект за създаването на работна група по въвеждането на ББД.
Законопроектът за създаването на работна група е внесен от демократа Крис Ли, който смята, че всеобщата автоматизация ще бъде особено болезнена за Хаваите, понеже икономиката на щата изцяло се базира на сферата на обслужването, която ще бъда автоматизирана най-рано, и при това в най-скоро време. Това са огромен брой работни места с длъжности, като например касиери в магазините, сервитьори, и с развитието на безпилотните технологии - таксиметрови шофьори. Според Ли хората, които ще останат без работа заради бурното развитие на техническия прогрес, трябва да бъдат по някакъв начин материално издържани.
"Вече имаме подкрепата на Търговско-промишлената палата и най-големите синдикати. Всички са на мнение, че ако по-голямата част от нашето население остане без работа и няма да е в състояние дори да си плаща наема, то няма откъде да се вземат средства за развитието на нашата икономика", казва Ли.
На Хаваите вече е сформирана работна група, която да се заеме с въпроса, но се очаква, че тя ще излезе с конкретно предложение най-рано след една година.
Въпреки че споровете за въвеждането на безусловен базов доход се разгоряха през последните една-две години, в Аляска вече действа аналог на безусловно заплащане, при това още от 1982 година. В щата са въведени годишни плащания от доходите, генерирани от продажбите на петрол, които се дават на всички жители, дори и на децата. През 2015 година са били платени по 2072 долара на човек.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ