Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Пагубна сигурност

Ина Михайлова

20. Юни 2017 , брой: 118   1837   0Тримесечното проектче на МВР за борба с битовата престъпност приключи така, както и започна. С успех, разбира се. Поради една основна причина - усвоени са отпуснатите за целта средства. За резултатите ли питате? Нима имат значение?! Сега, ако се поинтересуваме какво следва, ще отговорят, че пари няма, не са предвидени в бюджета, ще се анализира ситуацията и ще се потърсят други възможности за справяне с проблема. Който уж е приоритет за това издание на Борисов във властта, но явно не сме разбрали до каква степен. Останахме с впечатлението, че решението е полицай във всяко населено място. Да, ама новият министър на вътрешните работи Валентин Радев ни светна, че не трябва да приемаме нещата буквално, а присъствието на полицаите - физически.
Те ще бъдат там, до ограбените, битите, малтретираните и тормозените хорица виртуално. Наужким. Може от картон да ги изрежат и да ги монтират на селските площади, за да плашат гаргите с тях. И да страхуват пияниците нощем. Все едно как ще ги измайсторят, ама ний от самото начало знаехме, че приказките за борба с битовата престъпност са чиста проба предизборен кьорфишек. Мнозина се вързаха.
Как изтормозеният от грабежи, палежи и издевателства човечец на село да повярва, че властта мисли за него, като никой не го е еня за кахърите му. Нито за разбитото мазе, нито за ограбения двор, нито за животеца му. Отдавна работи принципът "Спасявай се сам!".
Най-елементарните сметки показват, че популизмът на Борисов и сие за униформен във всяко населено място биха стрували между 600 млн. и 1,2 млрд. лв. годишно. Този хап обществото няма да преглътне на фона на надхвърлящия милиард бюджет на МВР. Ще ни горчи и обстоятелството, че парите за сигурността ни потъват в съмнителни търгове за возила, чипове и камери, от които пряка полза засега няма.
Проблемът с битовата престъпност не може да бъде решен с периодични акции за респектиране на бандитите. Нито с популистки приказки. Всеки полицай знае, че апашите нагласят поведението си според полицейското присъствие, а не спират да извършват престъпления. У нас има села, които са оазис на спокойствието. Има и такива, в които хората нямат мира от бандитите. Явно МВР трябва да прецени къде да съсредоточи усилията си, а не да се приказва на ангро.
Причините едни населени места да са спокойни, а други - не далеч не се определят от нивата на полицейско присъствие, а от други фактори като липса на работа, на доходи, на образование, на ценности. Загубихме години в ликвидиране на всичко онова, което задържаше нивата на престъпност. Ще са ни необходими години, за да обърнем палачинката. Стига властта и тези, които ръководят МВР, да погледнат на борбата с престъпността като на проблем, който се нуждае от комплексно решение. Засега Борисов и компания фокусират върху болната глава единствено популизъм. Което се отразява пагубно на качеството на "услугата сигурност".

 

 

Коментари

 • 27. Юли 2017 145
  122
  0

  Уважаеми представители на медиите,
  Пише ви един обикновен синдикален председател на малка организация, обиден от приказките по адрес на обикновените хора, които всеки ден изкарват със своя труд заплатите на своите работодатели.
  Ето и моето открито писмо, което се надявам да стигне до тях чрез вас:

  Уважаеми работодатели,

  Ние, над 300 000 търтея, които...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"