Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Общинските дружества в София са с 45 млн. лева загуби

Столичните болници и поликлиники са завършили 2016 г. с дефицит от 2,17 млн. лева

Деси Велева

21. Юни 2017 , брой: 119   331   0За поредна година общинските търговски дружества в столицата са завършили с милиони левове загуби. От 18-те дружества четири са приключили 2016 г. на загуба от около 45 млн. лева. Основният дял на дефицита се дължи за пореден път на "Топлофикация-София". Останалите дружества на минус са "ВиК", "Столичен електротранспорт" и "Спортна София".
Годишните финансови отчети бяха одобрени вчера от финансовата комисия и трябва да бъдат разгледани на заседанието на СОС утре. Данните за поредна година показват, че като цяло общинската икономика не работи добре, коментира общинският съветник от БСП Иван Таков, който е и член на финансовата комисия. Според него те разполагат с активи от милиарди, а разпределят едва 4 млн. лева дивиденти. Той все пак отчете, че дружества като "Спортна София" и "Софийски имоти" се управляват добре. Таков похвали и подобряването на събираемостта от столичното топлофикационно дружество. Негативна оценка обаче общинският съветник даде на нестабилното напоследък управление на "Чистота-Искър".
През миналата година загуби са натрупани и от общинските болници и Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Те са в размер на 2,17 млн. лева. Отново тревога буди финансовото състояние на ІІ Акушеро-гинекологична болница "Шейново". Докато в края на 2015 г. лечебното заведение е било на минус от 390 000 лева, тази година дефицитът е 755 000 лева. От 11-те останали общински болници на загуба от 800 000 лева са приключили четири, като най-голям длъжник е ІV МБАЛ.
Загуби са натрупали и някои от 22-те ДКЦ в столицата. Най-голямата - от 179 000 лева, регистрира ДКЦ "Свети Лука-диабетен център", следван от ХХ ДКЦ със 149 000 лева и V ДКЦ -  със 126 000 лева. Останалите шест медицински и дентални центрове са с дефицит от 95 000 лева.
От общинската администрация пък се похвалиха с удвояване на печалбата на скандалния Център за градска мобилност.

5 млн. лева за ремонт на площада пред НДК

Ремонт на стойност 5 млн. лева започва днес пред НДК. Парите ще бъдат изхарчени за реконструкцията на площада пред двореца, който е с площ от 12,5 дка.
Преди две години приключи мащабната реконструкция за над 12 млн. лева на другата част от парка край НДК от 11,5 дка. Тогава частта от площад "България" пред НДК не беше обект на ремонти, заради проблеми с хидроизолацията, които били причина за течове в подлеза.
Ремонтните дейности, които започват днес, включват подмяна на гранитните плочи в два нюанса, поставяне на хидроизолация и дренажна система на зелените площи, бордюри, стъпала, изграждане на нови парапети около фонтана и стълбищата към подлеза. Срокът за приключване на дейностите е до края на тази година.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"