28 Март 2024четвъртък22:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внесе 6 кандидатури за членове на ВСС

Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 119

автор:Юлия Кулинска

visibility 517

БСП внася 6 кандидатури за членове на ВСС. Това обяви Корнелия Нинова на брифинг вчера. Кандидатурите са на съдиите Марина Дойчинова от ВАС, Даниела Маринова-Марчева от САС, Дияна Хитова от ВКС, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд и прокурорите Маринела Тотева от ВАП и Светлана Бошнакова от ВКП. "Критериите, по които се спряхме на тях, са да са хора от системата, защото познават нерешените въпроси в правосъдието. Важно е да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива. На последно място да са професионалисти и да са почтени", обясни Нинова. Тя подчерта, че в кариерата си кандидатите са преминали през търговско, административно, гражданско и европейско право и са били юрисконсулти. По думите на лидера на БСП номинираните покриват широка гама от проблематика в правото. "Стремежът ни е всеки от тях да не е страна в споровете, които вървят в съдебната система. Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за случващото се. Предлагаме повече кандидати, защото сме за принципа да има конкуренция, право на избор и истинско състезание", отбеляза Нинова. Тя отрече БСП да е влизала в договорки с други партии за номинациите.
 В БСП са получили покана от министъра на регионалното развитие за среща утре, на която ще се разговоря за процедурата, по която левицата ще получи собствеността върху дом-паметника на Бузлуджа. Нинова припомни, че през 2011 г. правителството на Бойко Борисов е предложило собствеността на монумента да бъде прехвърлена на социалистите. "Новото ръководство на БСП реши да приеме предложението по две причини. Първата е, че различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България и те се рушат. Те са част и от историята, и от настоящето, защото възпитават младите в уважение към предците ни. Затова и започнахме първата национална кампания за възстановяване на всички войнишки паметници", твърди Нинова. "Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти. Архитектурна ценност е и не можем да гледаме как се руши", категорична е тя. Ако собствеността на паметника бъде предоставена на БСП, първата стъпка ще е той да се обезопаси и да се спре разрухата.
Имало е среща с автора на монумента арх. Георги Стоилов и с част от художниците, които са творили там. "Обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. Към екипите пожелаха да се включат млади архитекти и художници и БСП подготвя среща с тях", каза Нинова. Първоначалното укрепване левицата ще направи със собствени средства. Обсъждат се и възможности за национални дарителски кампании, в които да се включат и други партии от Балканите и в Европа.


Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти.
Архитектурна ценност е и не можем да гледаме как се руши,
категорична е Корнелия Нинова

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 

В събота НС решава за смесената избирателна система

В събота свикваме Национален съвет на партията и ако той одобри подготвения законопроект за смесена избирателна система, го внасяме в парламента, съобщи Корнелия Нинова. "Ние сме последователни в позициите си и обявихме, че след като в НС мине гласуването за мажоритарния вот, ще внесем нашето предложение. Законопроектът е подготвен от група от конституционалисти, математици и специалисти. Ако бъде приет на пленума, ще бъде внесен в НС до седмица-две", уточни Нинова. БСП не го е внесла по време на дискусиите за мажоритарния вот, защото дискусията в парламента не е била истинска. "Това беше политически театър, в който не искахме да участваме. Това бяха политически договорки на ГЕРБ, която го внася, но всъщност не иска да се приема. Искаме да сме чисти пред хората", заяви Нинова.
Днес лидерът на БСП ще се срещне с новоизбрания македонски премиер Зоран Заев в централата на партията, обяви зам.-председателят на левицата Деница Златева.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ