19 Април 2024петък10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закриваме мощно

/ брой: 120

автор:Светла Василева

visibility 1716

Десет години минаха, откакто от електроенергийната система на България отпаднаха малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". 1760 МВт базови мощности. Преките загуби за икономиката са в милиарди. Непреките никой не дръзва да остойности. След още десет години, а може и по-рано ще останем и без тецовете си на въглища. Още към 3500 МВт. Пак базови мощности. Заедно с тях ще си замине и въгледобивът понеже няма да има потребители за продукцията си.
Завишените екоизисквания към големите горивни инсталации, използващи въглища, бяха гласувани в края на април т.г. България беше против, но какво от това? Управляващите юнашката проспаха конституирането на групата, в която се дискутираха промените. То се случи 2011 г. После през септември 2016 г. позицията на страната ни в защита на местните въглища, която искаше по-щадящи екоизисквания, беше определена от Брюксел като "неконсенсусна", а властта не обели дума. Сниши се, спотаи се и рече да сме спокойни. Ама не сме. Закрихме част от АЕЦ. Сега ще закрием и ТЕЦ. С какво ще ги заместим? С електроенергия от скъпи възобновяеми източници и внос? Това ли е? Че да сме още по-зависими. Въглищата са наш си ресурс, от който генерираме над 40% от необходимата ни енергия. 
Миньорите се готвят да протестират, ако държавата не предприеме мерки да се противопостави на екоизискванията, които ще ги оставят без поминък. Свърши се тя! И с протести, и без протести ще се молим единствено за по-голям преходен период, чийто край води към едно - закриване. Това обясни министърът на енергетиката по време на петъчния парламентарния контрол. Както и че чиновниците готвят позицията на страната ни. Късно. Битката е за пари, пазари и перспектива. Еколобитата работят, държавата имитира работа. И закрива ли, закрива. 


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 604

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 498

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ