Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Шивачките ни получават по-малко от черноработниците в Азия

Аида Ованес

22. Юни 2017 , брой: 120   853   0Средната заплата в шивашкия бранш е около 590 лв., в текстилната промишленост (без облеклата) е 730 лв., а в кожарската - малко над 540 лв. Това стана ясно на организираната от КНСБ конференция на тема "Леката промишленост в условията на сложен икономически растеж - предизвикателства и перспективи". Според изследване български шивачки и работещи в леката промишленост получават по-малко от работниците в Азия, припомнят от синдиката.
Около 114 хил. души работят сектора за производство на текстил и облекло, преобладаващи са работниците на 40-55 г., а близо половината са неграмотни, обясни за ДУМА Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост. Проблемите се въртят в омагьосан кръг - няма работна ръка, поради което са наемани хора без всякакви умения, заплащането е ниско, тъй като в повечето случаи се работи на ишлеме, клиентите дават ниски цени, а обучените и опитни работници напускат заради ниско заплащане. Голяма част от професионалните гимназии са закрити, а в тези, които още не са закрити, годишно се подготвят по няколко специалисти, подходящи за шивашката промишленост.
Синдикалистите отбелязаха като сериозен проблем сивия сектор. Президентът на КНСБ заяви, че иска възможно най-скорошна среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ще настоява най-сетне да влезе в сила криминализирането на осигурителните измами на некоректни работодатели. 
Причина за голяма част от трудовите злополуки в страната, в това число и завършилите със смърт, е незнанието, липсата на умения и на обучение на заетите, стана ясно от думите на изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова. През 2016 г. от ГИТ са проверили 132 предприятия с 15 437 души в системата на "производство на текстил и изделия от текстил, без облекло", в които са установени 915 нарушения. Над 1/2 от тях са по трудови правоотношения, а останалите по условията на труд.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"