28 Март 2024четвъртък14:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Хепатит Е - екзотика или опасно настъпление

Заболяването е познато от около 35 години

/ брой: 121

автор:Аида Паникян

visibility 1273

За различните видове хепатит сме писали многократно. За малко известните разновидности на хепатита - Д и Е сме писали преди години в тогавашното 8-странично приложение на ДУМА "Здрави сме". Тогава за хепатит Е медиите пишеха рядко, но в наши дни, както често сме казвали, заразните болести нямат нужда от паспорт, за да минават безпрепятствено държавните граници. Още преди няколко години по един или друг начин хепатит Е почука на българската граница.
В международния класификатор на болестите (МКБ) острият хепатит Е е с код B17.2.
Любопитното е, че вирусът на този хепатит е изолиран през 1980 г.  
Според определението на СЗО това "е чернодробно заболяване, причинено от инфекция с вирус на хепатит Е (HEV). Всяка година на планетата има около 20 млн. души с HEV инфекции, което води до около 3,3 млн. симптоматични случая на хепатит Е1 и 56 600 смъртни случаи, свързани с хепатит Е2".

Вирусът се предава чрез фекално-орален път


главно чрез замърсена вода. По това прилича на хепатит А. Според WebMed заразата се предава и при консумация на свинско месо или при контакт със заразени животни, но няма доказателства да се предава при секс.
Най-високо е разпространението му в Източна и Южна Азия, Африка и Централна Америка или в бедни страни с недобра хигиена и замърсена вода, ограничен достъп до медицинска помощ. Но в районите с добро хигиенизиране и водоснабдяване заболяването е рядко срещано. Според СЗО хепатит Е обикновено се самоограничава, но в някои случаи може да се развие остра чернодробна недостатъчност.
Инкубационният период е от 15 до 60 дни. Честите

Симптомите


са чувство на умора, безпричинно намаляване на теглото, гадене и загуба на апетит, болка в дясната страна на корема, под гръдния кош (където е черният дроб), жълта кожа (жълтеница), тъмна урина, мускулна треска. Тези симптоми често са неразличими от тези, които се наблюдават при други чернодробни заболявания и обикновено траят между 1-6 седмици, предупреждават от СЗО. Според експертите в редки случаи остър хепатит Е може да е тежък и да води до остра чернодробна недостатъчност. Тя се появява по-често, когато хепатит Е настъпва по време на бременност. Бременните жени с хепатит Е, особено тези през втория или третия триместър, са изложени на повишен риск от остра чернодробна недостатъчност, загуба на плода и смъртност. При бременни през третото тримесечие се съобщават за смъртни случаи от около 20-25%.
Съобщени са случаи на хронична инфекция с хепатит Е при имуносупресирани хора, особено хора с трансплантирани органи, които приемат имуносупресивни лекарства с генотип 3 или 4 HEV инфекции.

Диагнозата

често може да бъде силно подозирана в подходящи епидемиологични условия, например при настъпването на няколко случая в местности в известни ендемични заболявания, в места с риск от замърсяване на водата, ако заболяването е по-тежко при бременни жени или ако хепатит А е изключен. Окончателната диагноза на инфекцията с хепатит Е обикновено се основава на откриването на специфични IgM антитела срещу вируса в кръвта на човека. Допълнителните тестове включват полимеразна верижна реакция на обратната транскриптаза (RT-PCR) за откриване на РНК на вируса на хепатит Е в кръвта и/или изпражненията. Този тест е особено необходим в райони, където хепатит Е е рядък и в случаи с хронична ХЕВ инфекция.
Обикновено лечението се провежда в болница. Успоредно с това експерти от WebMed съветват заболелите да намалят всекидневните си дейности, докато напълно се възстановят след лечението. "Ако се опитате да го направите твърде бързо, може да се разболеете отново", предупреждават експертите. Пийте много вода, плодови сокове и бульони, за да избегнете обезводняване, в никакъв случай не употребявайте алкохол, консумирайте питателна храна, която не би натоварила допълнително черния ви дроб, съветват експертите.

В риск са

предимно живущите и туристите в споменатите региони. Затова от Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ (CDC) препоръчват на гостите на тези страни да не пият чешмяна вода, а само бутилирана, за предпочитане - газирана, да не ползват лед, направен от чешмяна, а само от бутилирана вода, да не консумират храна, приготвена от чешмяна вода, а плодовете и зеленчуците да се мият с бутилирана вода. Да се пие топъл чай и кафе или пастьоризирано мляко. Препоръчва се и редовно миене на ръцете, а при липса на сапун, да се избърсват с влажни кърпички поне с 60% алкохол. Не докосвайте носа или очите си с немити ръце, не прегръщайте и целувайте други хора, не споделяйте чашата или приборите си за храненe с други, избягвайте консумацията на свинско и еленско месо, препоръчват от CDC. За пълното инактивиране на вируса на хепатит Е е необходимо загряване на свинското месо до вътрешна температура поне 71 градуса в продължение поне на 20 минути, препоръчва доц. д-р Проспер Реми от медицинския колеж "Алберт Анщайн".
Представена е

ваксина

за предотвратяване на инфекцията и е лицензирана в Китай, но все още не е на разположение другаде, поясняват от СЗО. От организацията са категорични, че припознават хепатит Е като сериозен здравен проблем на развиващите се и бедни държави.



Доброволци и представители на пациентски организации в чужбина се заеха да помагат на правителството си в информирането на населението за хепатит Е

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ