Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Къде остана поезията?

Боян Бойчев

23. Юни 2017 , брой: 121   735   0Повод да напиша следващите редове са годишните награди на БГ Радио, раздадени преди няколко дни. Провокираха ме текстовете на песните. Провокираха ме като поет. А като родител съм възмутен.
Музиката може да не е моята, но е хубава. Радвам се и за изпълнителите, повечето от тях безспорно талантливи.
Само че всяка песен е и текст.
Именно откъм текст куцат наградените песни. В "Не ти ли стига" той е доста елементарен, разчитащ на безкрайни повторения. Но поне има някакво послание. Докато "Вдигам Level" (така е изписано) е изпълнена със сексуален подтекст и меркантилни желания. Както и с прозрението, че трябва да бъдеш лош, да бъдеш звяр. "Култовият" сред младите дует "Pavell & Venci VencТ" (който  незнайно защо се изписва на латиница) има и други "стойностни" текстове, като "SeTaaBrat" (пак латиница), в който героят иска "трезонет с 6 спални,/вътре 6 жени скандални,/5 кенефа, 10 плазми." И разбира се, луксозната кола, мацката и пари, много пари... Някои виждат форма на протест в припева "За оная, на която й е само за парите, ми е Сетаабрат". Обаче дали така разсъждават тийнейджърите, които повтарят в транс текста и в главите им се забива основната мантра - всичко е пари.
Това не е нищо, ми казват ученици и ми дават да чуя песен, от която мен ме хваща срам, но тях - не. Загледайте се в клиповете по телевизията - коли, забавления, тресящи телата си момичета, секс. Доскоро поп фолкът беше обвиняван за вулгарните и елементарни текстове, но границата вече сякаш я няма, а върху нашите деца се изливат потоци от пошлост.
Някой ще каже, че всичко е комерсиално, каквото се продава, това се и произвежда. Нима обаче ролята на изкуството не е да възпитава в ценности, вместо да откликва на елементарни желания? Никога не съм бил за цензурата като творец, но като родител смятам, че граница трябва да има.
Преди години най-големите наши поети бяха автори на текстове за песни, превърнали се в класика за популярната ни музика. В тези песни имаше и красиви чувства, и шеговити послания, и социални внушения. Имаше поезия.
И днес има такива песни. Например "Моменти" на Графа. Или творчеството на Миро. Но са малко. Пошлото, вулгарното преобладава.
Музиката се мени. Ала посланията на текстовете трябва да възпитават в ценности и истински добродетели. 
Затова вместо да се упражняват в словоблудство, бих посъветвал младите изпълнители да потърсят стойностната поезия.

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  191
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"