19 Април 2024петък03:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Феноменът йога, или практики за тялото и духа

Целта на учението е да се постигне хармония на индивидуалното и всеобщото

/ брой: 121

автор:Альона Нейкова

visibility 3605

За трети пореден път държавите по света отбелязаха световен празник, посветен на древната философия за хармония на тялото и духа. По предложение, официално изразено от министър-председателя на Индия - Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност и култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. Признанието се базира и на факта, че в съвременния свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества. При това не само като средство против, но и в качеството на абсолютна алтернатива на напрегнатия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло.
И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява индивида с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, възможност за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, както и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.
Йога е древна, цялостна и всеобхватна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. А историко-антропологическото значение на учението  от дълбока античност и до наши дни е най-концентрирано проявено и конфигурирано в периметъра на индийския културен ареал. Постиженията и същността на йога са конституирани директно или са втъкани като онтологичен архетип в текстовете на древноиндийската ведическа и санскритска словесност, както и в други образци на културна рефлексия на древноиндийската цивилизация.
Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица - микрокосмос, и неговите взаимодействия с макрокосмоса - обграждащия го социум, свят, природа, битие. Характерна особеност на йога като учение е, че тя съдържа не само огромно теоретично знание, фиксирано писмено в многобройни древни, средновековни и съвременни текстове, но в още по-голяма степен е развила практическото му приложение под формата на многообразни йогийски практики, обхващащи огромния диапазон на човешката личност - от чисто физическото до най-фините нива на самовглъбяване и самопознание. Целта на знанието и практиките по йога е една - постигането на такъв стабилен, неразрушим покой и целенасоченост, вглъбеност на ума, при които да разцъфти целостта на личността и пълната хармония на индивидуалното и всеобщото.
Забележителна характеристика на феномена йога експлицира неговата битийна линия на непрекъснатост - извирайки от дълбините на времето, продължава да съществува и до днес, без да спира развитието си във времето. Погледната от позицията на хилядолетията, тази уникална непрекъснатост сама по себе си предизвиква заслужено внимание и необходимост от изучаване.
Важна отличителна черта на знанието и практиката по йога е тяхната системна организираност, в която основна структурираща единица представлява отношението "учител - ученик". И знанието, и практическото познание, и техниката на практиките в йога се предават само от учител на ученик в индивидуална връзка, включително и чрез фина трансмисия. В изконното културно пространство на явлението йога отношението "учител - ученик" е формирало изключително богата образователна система, строго регламентирана по категории ученици, учители, направления, школи, дисциплини и практики, която стабилно е съществувала и се е развивала през титаничния ход на времето. Именно тази традиционна образователна система e осигурявала през хилядолетията темпоралната непрекъснатост на явлението йога в индийския културен ареал.
В България йога също се преподава от учители, възпитаници на различни школи, които пряко или косвено представят богатството и разнообразието на изворовите индийски школи на знанието. По своеобразен начин разкриването на тази наука у нас и в света представлява отзвук от традиционната индийска образователна система "учител - ученик".
Идеята за отбелязване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия празник през 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така едновременно и координирано с празника в столичния Национален дворец на културата, на 21 юни 2015 г. събитието се осъществява успешно и под тепетата, в Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През 2016 г. присъединилите се са значително повече, като броят им достига двадесет. Тази година към честването в София на 24 юни, както ДУМА писа, координирано и едновременно се присъединяват със свои програми по места още 25 града и едно село в България: Пазарджик, Пловдив, Девин, Смолян, Кърджали, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, с. Емона, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Павликени, Плевен, Перник, Дупница и Самоков.
Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия под патронажа на Н.Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации - Индологическа фондация "Изток-Запад", Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация "Изкуството да живееш" - България, фондация "Девъм", и с активното участие на десетки йога центрове в нашата страна. Определени са специален Организационен комитет и национален координатор, които се грижат за цялостното осъществяване на събитието в София и страната. Съответни структури със свои координатори по места са формирани във всичките 27 населени места. Програмите в страната са съставени в съответствие и синхрон с тържеството в столицата. Огромна подкрепа на събитието оказват общинската управа, а много често и персонално кметовете.







 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ