20 Април 2024събота16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Аман от номерата на Борисов

Управляващите искат да пуснат паметника на Бузлуджа на търг, обяви лидерът на БСП

/ брой: 121

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

"Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо, елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на монумента. "Управляващите искат да пуснат паметника на Бузлуджа на търг. Явили се били много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се сетили, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно -  съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметника от БСП. Което е супер лицемерно", коментира Нинова. Тя обясни, че много правителства поред не могат да се грижат за паметниците, включително и този на Бузлуджа, който се руши. БСП желае да го получи безвъзмездно, да го реставрира и да го поддържа, заяви Нинова. Тя благодари на министър Нанков, че търси варианти какво да се направи оттук нататък
"Има отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. От МРРБ предложиха на БСП много варианти за възмездно предоставяне, като отдаване под наем или продажба след търг. За мен това е начин да не получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга", подчерта Нинова. 
Тя съобщи, че различните варианти са обсъдени с юристи различните варианти и във вторник проблемът ще бъде разгледан и от ИБ на БСП. "Нашето желание е да отговорим положително на писмото, което сме получили от Министерския съвет през 2011 г., с което ни се предлага да получим паметника като собственици, остава. Като собственици на монумента ще можем да се заемем сериозно с неговото спасяване и с инвестиции ще развием проекта. Продължаваме битката", отбеляза Нинова.
Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил, иначе ще изкарам социалистите пред Министерския съвет, предупреди Нинова.
ДУМА припомня, че преди дни с официално писмо до премиера Бойко Борисов Нинова поиска от името на БСП собствеността върху Дома паметник и комплекс на връх "Бузлуджа". Лидерът на социалистите припомни, че с решение на МС от 30 септември 2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху комплекса. Одисеята с паметника продължава вече няколко десетилетия. Само преди няколко месеца служебното правителство имаше идея държавата отново да си върне собствеността върху "чинията". Формално, въпреки решението на МС отпреди 6 години, БСП така и не е влизала във владение на рушащия се паметник. Домът паметник на БКП на "Бузлуджа" е по проект на арх. Георги Стоилов, който е категоричен, че монументът не може да бъде оставен да се руши, и даде заявка, че е готов да участва в реконструкцията.


Министър Нанков: Невъзможно е безвъзмездното прехвърляне

Със сега действащите текстове в закона процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника Бузлуджа е невъзможно. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно", обясни той. Министърът призна, че има решение на МС по казуса с "узлуджа от 2011 г. "Оттогава минаха 6 години. През тях 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решениеУ, коментира Нанков. Той съобщи, че с ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тръжна процедура. Ако те изявят желание и след решение на МС, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок не по-голям от 10 години, посочи Нанков. Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава от към възможностите. Хипотезите за възмездно придобиване чрез тръжна процедура не изключват и други участници. Нанков обяви, че данъчната оценка към момента е около 110 000 лв. за закупуване.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ