Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Кофти "софтуер"

Ина Михайлова

23. Юни 2017 , брой: 121   2642   0Ако кажете, че телефон 112 работи на магия, няма да сте далеч от истината. Още по-нелицеприятно е, че от две години системата за спешни повиквания е на ръба и всеки момент може да изгърми. Иначе казано, дадохме 50 млн. лв. за обикновен телефон, на който диспечерите понякога с химикалка и тефтерче в ръка записват спешните обаждания. Обаждания, от които доста често зависи човешки живот. Невероятно, но факт!
Проблемът със 112 лъсна преди две години, само седем лета след официалния пуск на системата у нас. Имаше скандали, въпроси в дните за парламентарен контрол, обяснения през куп за грош от бившата МВР шефка Румяна Бъчварова. Даже признания, че системата наистина има проблем. И че ще трябва да се дадат още 50 млн. лв. за нейното изграждане отново. А дотогава - ще я кърпят оттук-оттам по за 13 млн. лв., както сега.
И откъде ни дойде тази беля? От типично нашенската, българска управия и безхаберие. Щото направихме нещо, ама решихме, че не трябва да даваме пари за неговата поддръжка и модернизация. Още преди година Бъчварова призна, че драмата със 112 датира от април 2015 г., откогато системата не се поддържа. МВР обяви обществена поръчка за следгаранционното й обслужване, но средства не се намериха.
А пак по нашенски, със собствени сили и средства, на почина "проба-грешка" започна да се кърпи на парче. Резултатът - непрестанни проблеми, аварии, недоволни хора. А цената е висока, твърде висока - човешки животи.
Фирмите, изградили системата, твърдят, че многократно са алармирали МВР ръководството, че срокът на годност на софтуера е изтекъл. Че съществуват рискове за нормалното й функциониране. Като си пееш, Пенке, кой те слуша. Такава, общо взето, е била реакцията и на "отговорните" фактори във ведомството. Иначе се наслушахме на дежурни оправдания, че нямало квалифициран персонал. Дори Румяна Бъчварова изтърси, че направили така, че "да се пренапише софтуерът". Смях! Какво пренаписване на софтуера, какви пет лева, какви собствени сили, каква вопиюща некомпетентност!
Става дума за това, че безхаберници убиха системата за спешни повиквания 112. За сведение на поразените - ако тя спре, санкциите от ЕС може да стигнат до 20 000 евро на ден. Хлъц, нали!
Какво ни остава сега? Да гледаме как ще тръскат от време на време по някое и друго милионче, за да кърпят избушилата поради собствения им тепегьозлък система. И да чакаме кога ще споделят радостната новина, че трябва всичко да се изгради наново, защото само с кърпене няма да стане. Дали пък някой умишлено не прецака цялата работа? Заради едни нови поне 50 млн. лв. Тогава безхаберниците и виновните за убийството на 112 трябва да бъдат съдени най-строго за заплаха за националната сигурност и предумишлено убийство.
Кофти се оказа "софтуерът" на тази власт. С колко ли човешки животи ще платим за това?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"