24 Април 2024сряда05:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

13 заглавия се състезават на Московския кинофестивал

Франко Неро получи наградата за принос в световното филмово изкуство

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 18

Христо Събев,
Москва


Трийсет и деветият московски кинофестивал бе открит тържествено, макар че всяка следваща година все по-малко звезди пристигат специално за събитието. В добрите стари времена цяла Москва сияеше с реклами по време на кинофестивала и всяко негово издание беше празник за московчани. Въпреки всичко организаторите полагат усилия да предоставят на своите почитатели киномани възможност да видят на живо интересни личности от света на седмото изкуство.
На откриването на тазгодишното издание сред звездите, които минаха по червения килим, бе и световноизвестният италиански актьор Франко Неро, на когото президентът на фестивала Никита Михалков връчи приза "За принос в световното киноизкуство". Филмите с негово участие са около 200, а режисьорите, докоснали се до огромния му талант, са Райнер Вернер Фасбиндер, Куентин Тарантино, Клод Шаброл, Дамяно Дамяни, Луиджи Дзампа, Елио Петри, Серджо Корбучи, Джулиано Монталдо и много други. През 2015 г. Франко Неро беше гост на 19-ия "София филм фест" и бе удостоен с Наградата на София. Прави чест на всеки режисьор да работи с актьор като Франко Неро. А многобройните му роли го превръщат в истинска икона на киното.
Другата италианска звезда, която привлече вниманието, е Орнела Мути - актриса, работила със знаменитите режисьори Дино Ризи, Уди Алън, Еторе Скола и много други. Тя също е член на журито на фестивала. А негов председател е Реза Миркарими - режисьор от Иран, който два пъти участва на московските кинофоруми и двата пъти печели "Златен Св. Георгий" (2009 и 2016 г.). През 2001 г. неговият филм "Под лунната светлина" получи наградата на кинокритиката в Кан. В състава на журито на основния конкурс са и Йорн Донер - финландски режисьор, актьор, продуцент, политик, основател на финския киноархив, испанецът Алберт Сера - любимец на киноманите и на фестивалната публика, един от необичайните и самобитни режисьори на съвременното кино, Александър Адабашян - актьор, кинодраматург, режисьор и сценарист, и Бригита Мантей от Германия, която отговаря за националните и международните проекти от Източна Европа. Тя е член на кинофонда New German Film Board и на съвета по кино в Министерството на културата и средствата за масова информация на Германия.
В официалната програма на фестивала са представени 247 пълнометражни и късометражни филма. В основния конкурс ще се състезават 13 ленти - от Китай, Дания, Испания, Аржентина, Финландия, Япония, Корея, Германия и Австрия, Индия, Турция и три от Русия.


Никита Михалков с Орнела Мути, която е член на международното жури


Владимир Наумов със съпругата си Наталия Белохвостикова и дъщеря си Наталия


Франко Неро


Том Холанд и Джон Уотс
Снимки авторът

В навечерието на фестивала британският актьор Том Холанд и американският режисьор Джон Уотс пристигнаха в Москва, за да представят новия филм "Spider-Man: Homecoming" ("Спайдърмен: Завръщане у дома"). В московския хотел "Риц-Карлтън" се състоя кратка пресконференция. Преди нея двамата гости участваха във фотосесия, като Том Холанд позира първо с костюма на Спайдърмен. Режисьорът Джон Уотс сподели, че в новия филм се разказва за това как младият Питър Паркър се учи да използва своите способности. На младия актьор Том Холанд партнират Робърт Дауни-младши, Майкъл Кийтън, Крис Евънс и др. По руските кинотеатри филмът ще се появи на 6 юли, а по американските - на 7 юли.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ