19 Април 2024петък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събираме 17 хил. тона билки, само 2 хил. остават у нас

Билкарите отчитат добра реколта от маслодайна роза, градински чай, лавандула и маточина

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 743

Общо 17 хил. тона билки годишно се добиват в България. От тях за вътрешно потребление остават само 2 хил. тона, останалите количества се изнасят, съобщи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, пред БНР. Елмазов обясни, че тази година е добра реколтата от маслодайна роза, градински чай, лавандула и маточина. "Когато градихме резерват "Билкария", ние начертахме един квадратен метър на най-тучната ливада и преброихме 72 билкови растения. Такова нещо няма по света", коментира още Елмазов.
България е на първо място в Европа по износ на билки по видово разнообразие съотнесено на единица площ, коментира пред "Блумбърг тв България" Кръстьо Порязов, биопроизводител и износител на билки. По неговите думи основно изнасяме за Германия, Франция, Испания. Други големи вносители са САЩ и Индия. "Те внасят от нас суровина, преработват я и след това я изнасят. И така цялата добавена стойност при преработката, която е за фармацевтични и козметични продукти е извън страната", коментира производителят.
В събирането и преработката на билки в България годишно участват между 200 и 400 хиляди души. "Събирането на билки е разпространено в България и е един от основните поминъци на хората в селата, където икономическото състояние не е на високо ниво и това е един от основните поминъци там", посочи той. Според Порязов в България, а и в други страни се наблюдава едно не много добро заплащане на труда на берачите на билки. За да може страната ни да изпъкне на световния пазар, трябва да се наблегне повече на качеството на билките, които се преработват тук, препоръча той. Имам предвид и биокачеството, но за да бъдат сертифицирани дадени площи, те преминават през строг контрол. Това обаче според него не е достатъчно и трябва самите събирачи да го правят по възможно най-качествения и най-благоприятен начин за флората и фауната в България. За да може тези билки, които са диворастящи, да останат и през следващата година на същото място. Той обясни, че билки също могат да се култивират включително и такива, които са застрашени - например дилянката (валериана), която е забранена за събиране. Другата е лечебната ружа, която се намира в диворастящо състояние, но поради агресивното бране се среща все по-рядко, отбеляза производителят.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ