25 Април 2024четвъртък12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внася в НС проект за смесена избирателна система

Промените в ИК отговарят на очакванията от референдума за мажоритарен вот, но и запазват държавността, институциите и парламентаризма, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 122

автор:Юлия Кулинска

visibility 139


БСП внася до дни в парламента законопроекта си за смесена избирателна система. Това решиха на съвместно заседание членовете на НС на партията и депутатите от "БСП за България" в събота. Пленумът започна със слово на председателя на левицата Корнелия Нинова, която представи политическата обстановка в страната и задачите пред БСП.
"От БСП сме изключително последователни в политиките си, включително и по темата, свързана с промяната на изборната система. От месеци предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно-пропорционална система. Тя дава възможност да отговорим на очакванията на хората от референдума за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризма в България", заяви Нинова. Тя цитира социологическо изследване, според което 65% от българите искат смесена избирателна система. "Изчакахме политическия театър на ГЕРБ с внасяне на тяхното предложение за изцяло мажоритарен вот. Смятаме, че употребиха народната воля с предизвестен резултат и отговаряме на обвиненията, че блъфираме, че нямаме законопроект", посочи Нинова. Предложенията са изработени от професионална работна група от експерти, конституционалисти и математици, не само от БСП, но и външни. Част от тях бяха в залата и отговаряха на въпроси на социалистите.
НС реши да се направим сериозна обществена дискусия. Промените в ИК ще бъдат обсъдени в партийните организации, ще се търси и мнението на граждански и специализирани институции.
В проектозакона броят на депутатите остава 240 като 120 ще са мажоритарно, а 120 - пропорционално избрани. Изборът ще става с два вида бюлетини. Едната е за пропорционалния вот на кандидатите на партиите и коалициите, а втората ще е за мажоритарен избор.
БСП предлага гласуването да бъде в един ден и с двете бюлетини, освен ако някой не реши да упражни вота си само за единия избор. Второ гласуване ще има само там, където няколко мажоритарни кандидати имат еднакъв брой гласове. Един кандидат може да участва и в мажоритарна, и в пропорционална листа. Ако бъде избран като мажоритарен, той става депутат, а мястото му в пропорционалната листа, чрез преподреждане, се заема от следващия. Ако мажоритарен кандидат не бъде избран, но има брой гласове, те се прехвърлят към пропорционалната листа за партията, от която е, и се броят сумарно. Гласовете, подадени за една партия или коалиция в пропорционални листи и мажоритарните кандидати, ще се изчисляват сумарно и общо. Остава прагът от 4% за влизане в НС. В случаите на предварително прекратяване на правомощия на мажоритарен кандидат се прави повторен частичен избор само за този мажоритарен регион, но не е възможно вотът да е 6 месеца преди края на парламента.
По-късно Нинова обясни, че още днес започват консултации с останалите политически партии в парламента за подкрепа на законопроекта.


Социалистите настояха депутатите от "БСП за България" да поставят остро пред правителството темата за честността на вота

снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ