29 Март 2024петък15:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От "ученици-доносници" до "труп без убиец"

Нови факти и обстоятелства около обвиненията срещу руските спортисти показват преднамерения им характер

/ брой: 123

автор:Георги Георгиев

visibility 1002

Някак си като "по терлици" се изниза преди известно време новината, че Световната антидопингова агенция (УАДА) е прекратила разследването срещу 27 руски фехтовачи, които бяха набедени, че се състезават нечестно, в прословутия доклад на независимата комисия на канадския юрист Ричард Макларън. УАДА е свалила обвиненията срещу тях, след като Международната федерация по фехтовка й е предоставила убедителни доказателства, че руснаците са набедени неоснователно, че са вземали допинг. Разбира се, за разлика от времето, когато Макларън обявяваше, че "хиляда" руски спортисти са били замесени в това, което първо се наричаше държавна програма за допингиране, а после "институционален сговор", не се чу големите световни медии да бият тъпаните и да сочат УАДА и комисията на Ричард Макларън като виновни за охулването на невинни хора.
"Числата, които са посочени в доклада, абсолютно не съответстват на мащаба на проблема. Ние не отричаме, че има проблем с допинга, но такива има във всяка една страна", коментира по този повод пред руското издание "Р-Спорт" четирикратният олимпийски шампион по фехтовка Станислав Поздняков, който е член на изпълкома на Международната федерация по фехтовка. Помолени за коментар, от УАДА се измъкват с обяснението, че тяхната задача не била да наказват отделни руски атлети, а да докажат, че руската държава е била причастна към допингирането на местни спортисти-олимпийци. Възниква обаче въпросът какво е точно качеството на доказателствата на комисията Макларън, след като, за да се докаже, че има държавна намеса, са посочени конкретни спортисти, които са приемали допинг, а впоследствие поне някои от посочените се оказват невинни. Излиза, че или тази намеса, ако я е имало изобщо, е била ограничена по своя мащаб, или целите на комисията "Макларън" и тези, които стоят зад нея, са били други. Впрочем

подозренията за задкулисни намерения

на комисията "Макларън" се затвърдиха тези дни още повече, след като известната вече хакерска група "Фенси беърс" обяви, че е извършила нова, незаконна операция, като са получили електронно писмо на Макларън до генералния директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристофър де Кепер. Хакерите са предали писмото и коментарите по него, направени от чиновници в МОК на англоезичната руска телевизия "Раша тудей" (RT).
Писмото на Макларън е отговор на открито писмо на Кристофър де Кепер от 23 февруари т.г., в което той тогава заяви по повод скандала с руските спортисти: "На неотдавнашната среща (21 февруари), организирана от УАДА в Лозана за международните федерации, на която бе обсъден и въпросът как да бъдат интерпретирани данните от доклада на Макларън, УАДА призна, че в много от случаите представените доказателства са недостатъчни, за да бъдат наложени санкции." В своето писмо-отговор, което е изпратено в началото на март, Макларън негодува защо Кепер е направил публични своите забележки към УАДА и работата на комисията му. От преразказа на писмото, направен от RT, става ясно, че канадският юрист признава, че изводите от неговия доклад не са конкретни твърдения, но отбелязва, че всички доказателства, подкрепящи тезата му, са изложени в специален сайт. Макларън твърди още, че не е необходимо да се препроверяват пробите на руските спортисти от Зимните олимпийски игри в Сочи, защото те всички са фалшифицирани и ще дадат отрицателни резултати. Освен това юристът смята, че не е негова работа да посочва вината на отделни спортисти, а да покаже, че е имало система за допингиране. Ричард Макларън е съгласен с УАДА, че направените от екипа му преводи от руски на английски не са официални и не носят правни последици. Едновременно с това Макларън изразява своето огорчение, че директорът Де Кепер е публикувал своето писмо, преди това да го уведоми, разказва RT.
Втората част от придобитите от "Фенси беърс" материали са вече разменените писма между чиновници от МОК - генералния директор Кристофър де Кепер, директора по комуникациите Марк Адамс,  медицинския директор Ричард Бъджет, директора по юридическите въпроси Хауърд Стъп и помощника по административните въпроси Ханна Гросенбахер. Всички те обсъждат помежду си писмото на Макларън и съчиняват колективен отговор. От преразказа на RT става ясно, че юридическият директор Хауърд Стъп е особено активен и ироничен спрямо написаното от Макларън. Той коментира, че е учуден от твърдението на Макларън, че повторната проверка на пробите от Сочи няма да покаже положителен резултат. Медицинският директор Бъджет подкрепя Стъп и пише, че в поне един случай има основания да се подозира руски олимпиец, че е приемал забранени вещества. Смисълът на този диалог е, че ако повторната проверка на пробите покаже, че някои олимпийци са вземали допинг, то тогава се нанася

силен удар по тезата на Макларън

и хората зад него, че руската държава е участвала във фалшификацията на пробите, т.е. руши се идеята за организирано на държавно ниво допингиране на спортисти. Юридическият директор на МОК при това пише, че комитетът винаги е бил за това да се носи индивидуална, а не колективна отговорност за извършени от отделни спортисти простъпки. Освен това, пише на сайта си RT, Стъп изразява мнение, че не разбира как в доклад, преводите на който не стават за пред съда, може да се поставя въпросът МОК и спортните федерации да наказват спортисти на базата на твърденията в него. Чиновниците от МОК искат от Макларън да си свърши докрай работата с разследването на допинга в Русия и да работи съвместно с комитета, а не да спотайва материали, както е направил с втория си доклад. Стъп, който май си пада по афоризми, пише по този повод на канадеца: "Вие ни предоставихте труп и окървавен нож, но не сте назовали убиеца". С което всъщност хвърля сянка на съмнение върху обвинителния уклон на доклада на Макларън.
Хауърд Стъп е автор и на най-скандалната реплика по отношение на Макларън в откраднатите електронни писма, казана на друго място в кореспонденцията с колегите му: "Само на мен ли ми се струва, че неговият първи доклад имаше за цел да не допусне Русия до Олимпиадата в Рио? А вторият... до Пьонгчанг?"
Тези дни стана ясно, че забележката на Стъп за Зимните олимпийски игри в корейския град Пьонгчанг се е оказала един вид пророческа. Миналия четвъртък президентът на МОК Томас Бах заяви, че въпреки напредъка в борбата с допинга Олимпийският комитет ще решава през октомври дали руските състезатели по зимните спортове ще бъдат изобщо допуснати до участие в Игрите през 2018 г. Сега много коментатори в руските медии гадаят на какво се дължи внезапното за мнозина изявление на Бах, дали например е свързано с факта, че е дадено пред американския вестник "Ню Йорк Таймс" в навечерието му на срещата с президента Доналд Тръмп. Или пък действително на Бах му е повлияла втората част от доклада на Макларън, в която се говори за над 1000 руски спортисти, в 30 вида спорт, употребявали допинг под държавен контрол. Според трети заявлението на Бах е политическо и е просто поредният етап от

новата Студена война срещу Русия

и опитите за нейната изолация. Такова мнение изрази говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
Да не забравяме, че сегашната атака срещу руския спорт придоби организиран, методичен характер след излизането на документалния филм "Секретният допинг: как Русия печели победите си" на германската телевизия АРД, с главна героиня бегачката Юлия Степанова, която по-късно избяга в Канада и след това в САЩ. Степанова и съпругът й Виталий, който пък е бил главен сътрудник в Руската антидопинтгова лаборатория, както и присъединилият се по-късно към тях в САЩ ръководител на тази лаборатория Григорий Родченков, са главните, може би дори единствените, свидетели, върху чиито думи се крепи цялото обвинение срещу Русия. Но и самите те са обвинявани в Русия, че са участвали в допинг афери и за да се спасят, и дори да заработят от това, са избягали в САЩ, където са предложили своите услуги. Да не забравяме, че цялата история се разви след сецесията на Крим и последващото му обединение с Русия и започването на гражданската война в Източна Украйна, което неизбежно слага всички събития в политически контекст.
Семейство Степанови са наричани от някои в Русия "юди", а Виталий Степанов твърди, че получават заплахи, основно по социалните мрежи, като на тормоз е подложено дори детето им, което получило стихотворение, в което се казвало, че родителите му трябва да бъдат обесени. Наскоро се оказа обаче, че семейство Степанови са недолюбвани не само в родината си. 81-годишният бивш президент на Международната федерация по футбол (ФИФА) Йозеф Блатер, напуснал организацията след корупционен скандал през 2015 г., даде интервю за британския вестник "Гардиън", в което изобщо критикува идеята за информатори, които да дават информация на УАДА. "Тя (Степанова-б.р.) поиска да отиде на Олимпиадата и сега всички свързват недопускането й с това, че е информатор, и наричат това позор", заявява Блатер пред "Гардиън", части от което интервю цитира руският сайт "Газета.ру". Бившият президент на ФИФА говори за случая от 2016 г., когато МОК отказа на Степанова да се състезава под неутрален флаг в Рио де Жанейро.
"Скоро на информаторите всичко ще им се позволява", казва още Блатер. "Във всяко училище има доносници, които разказват всичко на учителите. Приличат ли информаторите на доносници? Да", отсича легендарният спортен деятел.


Обвинителният уклон на доклада на канадския спортен юрист Ричард Макларън не вдъхва доверие на чиновниците от МОК,
показват последните разкрития на неизвестните хакери


Снимка БГНЕС

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ