Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

Бъз-новини

Светлана Михова

27. Юни 2017 , брой: 123   911   0Вчера българските медии силно се бъзнаха от една отдавна отлежаваща новина: руският посланик в САЩ Сергей Кисляк щял да се връща в Москва. Голяма новина, голямо чудо - факт, известен от над два месеца. Американското издание "БъзФийд нюз" (BuzzFeedNews) го подгря на прегорялата мазнина от скандала за "руските връзки" на Тръмп, оваля го в галетата на шаблонните коментари по случая и го поднесе като новинарски деликатес. На изданието му приляга кулинарният похват. Ако трябва да преведем името му, то означава нещо като "лапачка с кеф" и към нея пришити новини.
БГ-медиите, явно прегладнели от Петровите пости, лакомо подхванаха вмирисаното ястие и се хвърлиха да го рекламират. Повечето предпочетоха да цитират по-авторитетното издание на Конгреса "Хил" (The Hill), което всъщност само повтаряше информацията на "бъз-лапача", но в по-скромен вид. Очевидно изданието на Капитолия бе избрано за повече тежест. Както и да се припържваше "новината", колкото и да я подправяха с билката на русофобията, от нея сензация не се получи.
По-любопитният и паметлив читател трябва да си спомня, че след съобщението на Москва, че ще сменя посланика си във Вашингтон, тъй като Кисляк е на поста вече девет години, още в средата на май ТАСС предаде, че на негово място може да отиде Анатолий Антонов. Той бе дългогодишен зам.-министър на отбраната, а от декември м.г. е зам.-министър на външните работи. Споменаваше се дори, че кандидатурата му вече е била одобрена от Комисията по външните работи на Думата.
"БъзФийд" съзря "голямата новина" във факта, ако, разбира се, той е верен, че Кисляк подготвя прощален прием на 11 юли. В този единствен ред се съдържа цялата новина. И какво сензационно има в него? Така правят всички посланици, включително и американските, уважаващи дипломатическия етикет. За да прозвучи апетитно обаче, бъз-публикацията се позовава на "трима анонимни, високопоставени дипломати" и припомня, че руският посланик си заминава "на фона на разследванията, които се водят за руската намеса в изборите в САЩ". Какво ли не се случва в света на този фон. И Франция си избра президент, и британските консерватори се изложиха на изборите, и терористите се развихриха в Лондон... Е, и? Колкото до "връзките" на Кисляк с хора от екипа на Тръмп, за които бъз-изданието многословно напомня, те и досега остават недоказани, въпреки напъните на многобройните разследващи комисии.
Откакто Тръмп спечели изборите, демократите и неоконсерваторите не могат да се примирят с провала си. Над половин година вече свързаните с тях медии като СиЕнЕн, "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" бълват съчинения за "руската намеса". СиЕнЕн нееднократно набляга на "факта", че "сегашни и бивши сътрудници на разузнавателните служби на САЩ наричат Кисляк главен шпионин и вербовчик на шпиони". И БГ-медиите вчера с охота предъвкваха цитата. Консуматорите на новини от бъз-кухнята обаче не цитират какво пише "Хил" по същия повод. Анализаторът от Американския съвет по външна политика и дългогодишен дипломат Уейн Мери нарече "пълна глупост" това, което се говори в САЩ по адрес на Кисляк. "Това е лов на вещици, в основата на който са параноя и истерия. Свикнали сме да твърдим, че това е присъщо на Русия, но този път те идват от нас и това ме вбесява", казва тя.
Заедно с нея и други американски посланици се изказаха срещу злословията. Сред тях са бившите посланици в Москва Джон Байърли и Майкъл Макфол. "Да се среща с правителствени чиновници и членове на предизборни кампании е част от работата на Кисляк като посланик и той я върши много добре. Хората трябва се срещат с руските посланици. Да се представя това като нещо осъдително и да се пречи на такива срещи и неправилно", заяви Макфол пред "Хил".
Подобни мнения обаче не трябва да стигат до българина. Те не са интересни и за СиЕнЕн, откъдето с пълни шепи се черпи "правилната" и добре смляна информация. Американската "Кабелна новинарска мрежа" и сучещите от нея български канали не споменават нито за гафовете на СиЕнЕн, нито за това как там разбират свободата на словото. Преди дни същото "БъзФийд нюз" съобщи, че в американската кабеларка е издадено нареждане всичко, свързано с Русия, да бъде излъчвано само след одобрение от ръководството на компанията. Цензурата се налага след поредната лъжлива новина по адрес на човек от екипа на Тръмп, който се срещнал с руски бизнесмен в Давос. Наложи се СиЕнЕн да се извини и да свали репортажа от сайта си. Но тази бъз-новина не се тиражира.
Колкото до "руските дипломати, шпиони и хакери", които според доклад на ЦРУ "от десетилетия рушат американската демокрация", колегите им от САЩ свободно кръстосват Русия надлъж и шир. А държавният секретар Тилърсън заръча на служителите си "активно да работят с различни слоеве на гражданското общество в Русия, особено с младежта". Всъщност - така, както те правят навсякъде. И у нас - също. Това ли не е намеса?
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"