29 Март 2024петък11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 46

СВЕТОВЕН ДЕН НА РИБОЛОВА. Отбелязва се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова (1984). На този ден празнуват всички рибари - и тези, които хвърлят въдицата за удоволствие, и тези, които се занимават с промишлен риболов.

1877 - ЗАПОЧВА РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА. Руски войски, предвождани от ген. Михаил Драгомиров, преминават р. Дунав при Свищов. Войната е наречена от българския народ Освободителна, тъй като довежда до освобождаването му от турско робство и създаването на Третата българска държава. Подобно е отношението към нея и в Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават пълна независимост след нейния край.

1898 - ЗАВЪРШВА ПЪРВОТО В СВЕТА САМОТНО ОКОЛОСВЕТСКО ПЛАВАНЕ. Извършва го роденият в Канада Джошуа Слокъм - мореплавател, пътешественик и писател (на снимката). С дългата 11,2 м яхта "Спрей" той тръгнал на 24 април 1895 г. от Бостън, Масачузетс. Три години по-късно, на 27 юни 1898 г., завършил своето околосветско плаване след 74 000 км. През ноември 1909 г. Джошуа Слокъм изчезва по време на плаване със "Спрей". Официално е обявен за мъртъв през 1924 г.

1929 - В БЕРКОВИЦА СЕ РАЖДА ДОНЬО ДОНЕВ, КАРИКАТУРИСТ И РЕЖИСЬОР (УМИРА 2007 Г.). Бил е художник във в. "Вечерни новини", художник и режисьор в СИФ и САФ "София"; главен редактор на в. "Тримата глупаци" (1989-1997), "Четиримата глупаци" (1997) и на сп. "Фрас"; професор в НАТФИЗ (преподавал анимационна режисура); актьор във филма "Вагнер". Автор на първия български пълнометражен анимационен филм "И ги нарекоха Монтеки и Капулети". Върху анимационната поредица "Тримата глупаци" работи 20 г.

1931 - АВИОКОНСТРУКТОРЪТ ИГОР СИКОРСКИ ПОЛУЧАВА ПАТЕНТ ЗА ПЪРВИЯ СИ ВЕРТОЛЕТ. Роден в Киев, дн. Украйна, през 1919 г. той емигрира в САЩ. През 1939 г. конструира първообраза на съвременния хеликоптер - "Vought-Sikorsky 300" - трилопатен носещ винт, разполагащ с двигател с мощност 75 к.с. Първият от трите успешни полета е извършен на 26 май 1940 г. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорда и в следващите години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.

1954 - ПУСНАТА Е ПЪРВАТА В СВЕТА АТОМНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА. На тази дата в СССР влиза в експлоатация АЕЦ в Обнинск, Калужска област. Градът се намира на 100 км югозападно от Москва. Това е първият научен град в Русия. В него е разположен Държавният физико-енергетически институт. Неговите учени създават първата в света атомна електрическа централа. Мощността й е 5 МВт. Работи безаварийно до 29 април 2002 г. - 48 години. Реакторът сега е полигон за опити по извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ