19 Април 2024петък01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хари Потър стана на 20

Седемте тома за приключенията на момчето магьосник на Дж.К. Роулинг са преведени на 79 езика в 200 държави

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 505

Хари Потър навърши 20 години, а мъгъл читателите в тоги и очила празнуват раждането на това глобално явление през 1997 г. Вселената на момчето магьосник вече включва тематични паркове в САЩ и Япония и постоянна изложба в студиото на "Уорнър брадърс" в Лондон, което помогна на авторката Дж.К. Роулинг да се превърне в милиардер. Въпреки че бе връщана от много издателства, след излизането на седемте книги от поредицата британската писателка се радва на 450 млн. продадени копия по целия свят и 8 филмови продукции.
Никоя друга детска книга не е постигнала толкова много от гледна точка както на търговското, така и на културното въздействие, превръщайки цяло поколение момчета и момичета в ентусиазирани читатели, които щастливо се присъединяват към опашките в книжарниците при излизането на нова книга.
"След като започнете да го четете, влизате в магически свят, в който бихте могли да бъдете специален, свят с умни неща, с идеята, че всичко може да съществува", смята Мартин Ричардсън, професор от университета на Дърам. И добавя: "Героите стават част от семейството и влизат в ДНК-то ви. Мисля, че хората ще четат Потър на 20, 30, 40, 60 години, дори и ако само искат да си припомнят тръпката."
Далеч отвъд пазарите на Великобритания и книгите на английски, сагата има дълбоко вкоренено присъствие на световната литературна сцена. Седемте тома са преведени на 79 езика в 200 държави, а отбелязването на 20-годишнината от появата на Хари Потър ще включва летни партита по света, започващи в Австралия и завършващи в Канада и западното крайбрежие на САЩ, в библиотеки, книжарници, британски посолства, заведения и домове.
Мери Лалуе от Националната библиотека на Франция изтъкна мащаба на книгите извън Великобритания сред всички хора: "Хари Потър" препотвърди детската литература в очите на възрастните и насърчи цяло поколение деца да учат английски, за да могат да четат книгите веднага, след като излязат в оригинал."
Първата печатна кампания за момчето магьосник произведе 1000 копия - всички сега са търсени от колекционерите - и спечели договор за 1500 паунда от "Блумсбъри" след многобройни откази от други издатели.
"Заобичах романа от пръв поглед. Бях работил с Роалд Дал в дните на славата му, затова предполагам, че в началото ми е напомняло за него", казва Бари Кънингам, издателят на Роулинг, пред "Дейли телеграф".
От "Блумсбъри" поискаха малка промяна, като убедиха Роулинг да публикува под книгата с инициали Дж. К., убедени, че момчетата ще са резервирани към книга, написана от жена.

 
Авторката                                                                         Верните читатели

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ