27 Април 2024събота04:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акира Куросаки гостува в галерия "Леседра"

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 34

Акира Куросаки - японски художник, който за повече от пет десетилетия активна творческа дейност разпростира своето влияние и авторитет по цял свят - от института Тамаринд в Ню Мексико, САЩ, през десетки световни музеи и колекции, та чак до Музея за модерно изкуство (МоМа) в Ню Йорк, е гост на столичната галерия "Леседра". В нея преди дни бе открита 16-ата международна изложба графика малък формат "Мини принт 2017".
През 1983 г. Акира Куросаки получава голямата награда на биеналето на графиката във Варна, което е началото на връзката му с България и най-вече - приятелските и професионални отношения с Румен Скорчев. Когато през 1999-2000 г. Акира Куросаки започва своя грандиозен проект за представяне на съвременна японска графика извън страната, една от важните държави на неговата "карта на световната графика" е България. Срещата му с Румен Скорчев е не само приятен приятелски спомен, но поставя началото на обмена между двете страни. През ноември 2001 г. в Галерията за чуждестранно изкуство са представени 15 японски графици заедно с 15 български. 30 наши художници се представят през септември 2003 г. в музея за съвременно изкуство в Киото, и през април 2004 г. - в музея Метрополитен в Токио. Галерия "Леседра" е основният организатор на изложбите, придружени от специално издадени каталози.
Със съдействието на Румен Скорчев и Акира Куросаки през 2002 г. се поставя началото на международната изложба графика малък формат на "Леседра". Само за няколко години "Леседра мини принт" се нарежда между най-авторитетните изложби за графика в световен мащаб. За 15 години в нея са участвали повече от 3000 художници от над 70 страни.
Тази година за 16-ото издание на "Мини принт" Акира Куросаки има специално представяне - своеобразна ретроспекция с работи от 80-те години на миналия век досега. Той е и един от членовете на международното жури за наградите на "Леседра", пояснява галеристът Георги Колев.


Снимка Галерия "Леседра"

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ