29 Март 2024петък10:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шулц иска повече социална справедливост

Германските социалдемократи представиха предизборната си платформа

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 12

На извънреден конгрес в Дортмунд Германската социалдемократическа партия (ГСДП) представи платформата, с която смята да се яви на предстоящите парламентарни избори. Кандидатът да замени Ангела Меркел на поста канцлер и доскорошен председател на Европейския парламент Мартин Шулц смята да заложи на повече социална справедливост в започващата в края на лятото кампания.
Сред основните приоритети на програмата на социалдемократите са повече държавна подкрепа за семействата и образованието, по-ниски данъци за хората със средни и ниски доходи, както и стабилни пенсии. Конкретните предложения включват отмяна на срочните трудови договори, когато няма специална причина за това. Безработните ще получават право на преквалификация или продължаване на обучението след три месеца. При това те ще получават специални обезщетения за продължаване на обучението при безработица в размер на стандартните помощи. Според програмата образованието трябва да е напълно безплатно от детската градина до магистърската степен. В областта на здравеопазването социалдемократите предлагат държавно здравно осигуряване за всички, като на тези, които в момента се осигуряват в частни здравни каси, ще бъде позволено да се прехвърлят към държавната, ако желаят. Работникът и работодателят отново ще плащат равни части от вноската за здравно осигуряване. ГСДП иска също да приеме закон, с който законодателно да бъде изравнено заплащането на мъжете и жените за една и съща работа. В областта на пенсионното осигуряване се предлага пенсиите да останат на ниво 48% от средната работна заплата. Друго предложение предвижда таван на наемите и ограничение на възможностите за повишаването им например след реновация на имота.
В областта на външната политика ГСДП се разграничава рязко от досегашната политика на коалицията, в която участва заедно с християндемократите на канцлера Ангела Меркел. На първо място в програмата е залегнало обещанието Германия да не изпраща повече войници в Афганистан. Социалдемократите се обявяват и против искането на НАТО и САЩ държавите членки да отделят 2% от националния си бюджет за отбрана. Според партията ограничаването на износа на германско оръжие зад граница е "наложително".
Още на конгреса Шулц започна атаката срещу коалиционния си партньор, с което предизвика ответни реакции и критики от страна на християндемократите. Програмата бе критикувана и отляво. Сара Вагенкнехт от партията "Ди Линке" критикува ГСДП, че са се отказали от "данък богатство". Зелените пък недоволстват, че в платформата не се обръща достатъчно внимание на борбата с климатичните промени.
Предварителните прогнози дават малки шансове на Мартин Шулц срещу сегашния канцлер Ангела Меркел. Социологическите агенции съобщават, че ГСДП се ползват с подкрепата на 25% процента от избирателите, докато Християндемократичният съюз събира цели 39%.


Време е за повече справедливост, категорични са германските социалдемократи

БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ