Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

13 Декември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

БСП в София иска да спаси паметника "1300 години България"

Деси Велева

27. Юни 2017 , брой: 123   146   0Общинските съветници от БСП правят пореден опит за спасяването на паметника "1300 години България" пред НДК. До края на седмицата те ще внесат в Столичния общински съвет доклад за преразглеждане на решението му от 2014 г., с което се дава съгласие за демонтиране на монумента. Това е проява на съвременен вандализъм, политически цинизъм и безотговорност, заяви Милка Христова, съветник от БСП. Според нея трябва да се вземат предвид и сериозните възражения на творческите съюзи.
Христова призова да се чуе гласът на Светлин Русев, който преди дни призова софийските съветници да се стреснат и проумеят, че не са далече от историческите и съвременните примери на културните погроми.
За днес е обявен и протест срещу решението на кметството за разрушаване на паметника. Организаторите на инициатива за запазване и възстановяване на паметника призовават столичани да се съберат на протест от 18 ч. до 20 ч. на площада пред НДК. След 19,30 ч. те ще блокират за кратко движението на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша". "Повечето от нас няма да доживеят 1400 години България, така че нека оставим за поколенията поне монумента 1300 години България", заявяват инициаторите. Фейсбук групата в подкрепа на паметника наброява близо 3000 членове.
ДУМА припомня, че в началото на миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова отново заяви, че монументът ще бъде демонтиран, като го нарече "съоръжение". В началото на месеца от Съюза на българските художници призоваха в писмо до президента, премиера и други институции да се запази паметникът пред НДК.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"