25 Април 2024четвъртък15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП в София иска да спаси паметника "1300 години България"

/ брой: 123

автор:Деси Велева

visibility 34

Общинските съветници от БСП правят пореден опит за спасяването на паметника "1300 години България" пред НДК. До края на седмицата те ще внесат в Столичния общински съвет доклад за преразглеждане на решението му от 2014 г., с което се дава съгласие за демонтиране на монумента. Това е проява на съвременен вандализъм, политически цинизъм и безотговорност, заяви Милка Христова, съветник от БСП. Според нея трябва да се вземат предвид и сериозните възражения на творческите съюзи.
Христова призова да се чуе гласът на Светлин Русев, който преди дни призова софийските съветници да се стреснат и проумеят, че не са далече от историческите и съвременните примери на културните погроми.
За днес е обявен и протест срещу решението на кметството за разрушаване на паметника. Организаторите на инициатива за запазване и възстановяване на паметника призовават столичани да се съберат на протест от 18 ч. до 20 ч. на площада пред НДК. След 19,30 ч. те ще блокират за кратко движението на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша". "Повечето от нас няма да доживеят 1400 години България, така че нека оставим за поколенията поне монумента 1300 години България", заявяват инициаторите. Фейсбук групата в подкрепа на паметника наброява близо 3000 членове.
ДУМА припомня, че в началото на миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова отново заяви, че монументът ще бъде демонтиран, като го нарече "съоръжение". В началото на месеца от Съюза на българските художници призоваха в писмо до президента, премиера и други институции да се запази паметникът пред НДК.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ