19 Април 2024петък07:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нинова призова полицаите да не се отказват от протеста

Лидерът на БСП изобличи вътрешния министър в противоречие със собствения му доклад от КСНС

/ брой: 123

автор:Юлия Кулинска

visibility 535

Полицаите са в пълното си право и имат основания за протест. Надявам се да не спрат след арогантното отношение на правителството към тях. Това заяви Корнелия Нинова на извънреден брифинг вчера минути след изявлението на премиера Бойко Борисов от националното съвещание на ръководството на МВР. Нинова припомни, че трима министри от ГЕРБ управляват ведомството години наред - Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Валентин Радев. Състоянието на МВР се дължи на техните промени в законодателството и на реформата "Бъчварова", категорична е Нинова.
"Министърът на вътрешните работи казал, че не иска полицаите да му поставят условия, а да му се дадат аргументи за техните искания. Ще ви запозная със съдържанието на документ, подписан от самия него, в който той поставя точно тези аргументи", поясни лидерът на БСП. Нинова цитира открития доклад на Валентин Радев до КСНС, който се проведе при президента. "В него той казва, че е необходимо да се предвиди увеличение на основните месечни възнаграждения, да се осигурят пари за консумативи, гориво и технически средства, за автомобили и облекло на полицаите. Иска 300 млн. лв. допълнително за това. В доклада министърът предупреждава, че ограниченият бюджет на МВР ще доведе до непълно обезпечаване на реалните материални потребности на структурите и недостатъчното кадрово обезпечаване. Валентин Радев заяви, че всичко това води до демотивация на личния състав. Ето му ги аргументите, които той днес очаква от полицаите", подчерта Нинова.
Управляващите да назначат спешно 1000 човека, за да се подпомогне кадровият състав, да се увеличат заплатите на служителите, да им се купят униформите, обувките, горивото, компютърните и техническите средства, които са им най-необходимото за работа, настоя Нинова и припомни, че за това се изисква актуализация на бюджета на МВР. "Г-н Борисов казал, че му било съдено да събират много пари и да плаща стари дългове, затова нямало пари за полицаите. Къде му е излишъкът от 2-3 милиарда, с които с хвали? Очевидно пари има", коментира Нинова. Тя твърди, че в доклада за КСНС вътрешният министър пише, че се забавя възлагането на обществените поръчки и големият брой на неуспешни процедури, финансирани със средства на ЕС и на други международни програми през 2017 г. Според него това можело да доведе до неизпълнение на заложените в националните програми резултати. В документа се посочвало още, че особено висок е рискът от загуба на средства по проектите, финансирани в рамките на механизма за спешно финансиране. "Това са онези 160 млн. евро, с които Борисов се хвали. Ето му ги парите. Неговият министър си признава, че не ги усвояват за МВР", уточни Нинова. Тя напомни, че предизборната програма на ГЕРБ е включвала попълването на щата на разследващи полицаи от 2000 щатни бройки и осигуряване на още 6000, които да извършват действия по разследване.
"Премиерът обясни след КСНС, че е постигнато съгласие за увеличение на парите за МВР. Това беше привидно. Тогава излязох и изразих резерви, че нито ще има нови назначения, нито ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, защото финансовият министър ни даде да разберем, че това няма как да се случи", припомни Нинова. Тя добави, че в протокола от КСНС е упоменато, че до 30 юни трябва да се разработят планове за попълване на личния състав, мерки за повишаване на квалификацията, мотивацията и престижа му. "Полицаите носят едни униформи от 5 г., имат заплати по 600 лв. и си купуват кубинките. Как искаме от системата да пази сигурността ни", обобщи Нинова.



Нинова цитира пасажи от открития доклад до КСНС, в които се искат допълнителни 300 млн. лв. за оборудване, техника и заплати


снимка Емилия КОСТАДИНОВА 
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ