Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Пей, сърце - пей, МВР

Ина Михайлова

27. Юни 2017 , брой: 123   2563   0Искате по-високи заплати? Основателно, но невъзможно. Искате повече сигурност? Основателно, но невъзможно! Такава е ситуацията в МВР. Трудно я схванахме, предадена "на живо" от Генерала от националното съвещание на МВР. Звучи несериозно за сериозни неща да се говори банално, граничещо с просташката наглост. И през фейсбук. То оттам държавата се управлява, та МВР ли? Тоз човек, дето ръси премъдрости за полицаи във всяко село, опашки в КАТ, бензин в патрулките, нито литър гориво контрабанда и пр., все едно от Марс пада. Не беше ли два пъти, а сега трети, министър-председател на държавата ни?
Бойко Борисов вчера за пореден път обясни на "матряла", че парите за заплати (сега на полицаи и военни) отишли в "Белене" и американските ТЕЦ-ове. Що не рече, че част от тях потънаха в златната ограда по границата? Като беше на власт Той - Спестовникът, що не задели пари за полицаите от излишъците, които казваше, че трупа? Или от задържаната контрабанда? Що не резна малко от 16-милиардните дългове, дето ГЕРБ взеха и не разбрахме къде потънаха?
Ще речете: не е същото. Къде-къде по-пасва на натюрела на можача да е Спасител. Да вдигне ръка и да щипне едни 15 млн. лв. - за униформи.
Голи били полицаите, нямали дрехи. Преди десетина дни министърът на вътрешните работи Валентин Радев рече, че складовете били пълни и хората много добре знаели. Има или няма униформи? Ще ги дават ли тези 15 милиона и за какво? Или само ще театралничат? Пред протестиращите като за начало.
Има или няма гориво за патрулките? Той не искал да чува за лимити. Значи - газ до дупка и бегом по селата. Идеята "полицай във всяко село" ще я избистрят по-късно по-малките началници. На по-задните страници на вестниците ще обяснят как не е точно така, както сме чули. Сега за Бащицата са първите страници. А това е най-важното.
Както и опашките в КАТ. В тях е гвоздейчето. Няма опашки - "Пей, сърце - пей, МВР". Да не помислите, че проблемът е в битите и ограбвани хора по селата, в малтретираните възрастни и в стотиците неразкрити престъпления? Не в това е драмата. А в опашчиците и документчетата, които много, ама много изнервяли хората.   
Арогантно е преди време Валентин Радев да обясни публично защо заплатите на полицаите трябва да се повишат, а сега да иска аргументи от подчинените си. Нали това "работи" - министърът вижда проблемите и чертае визия за решаването им. Ако може! Всъщност, в МВР са видели всичко по времето на Борисов. Румяна Бъчварова реформира системата до сбиротак от служби, които не знаят какво и как правят. Преди това Цветан Цветанов превърна едно от първите шест министерства в България, създадено преди 138 години, в подчинена нему и партийните му цели служба за подслушване, рекет и политически тормоз.
И Бойко Борисов, и Валентин Радев знаят, че аргументите са на страната на полицаите. И са основателни. Вони отгоре. От неможенето. Затова пак ще има промени и съкращения. Разбиха системата, сега ще я обезкървят. Не ги слушайте, че говорят за приходи от контрабанда и за проверки по бензиностанциите, за камери по пътищата и за опашки в КАТ. "Живи" пари и живи хора, които да се грижат за нашата сигурност, няма да има.

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    184
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"