Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Пей, сърце - пей, МВР

Ина Михайлова

27. Юни 2017 , брой: 123   2762   0Искате по-високи заплати? Основателно, но невъзможно. Искате повече сигурност? Основателно, но невъзможно! Такава е ситуацията в МВР. Трудно я схванахме, предадена "на живо" от Генерала от националното съвещание на МВР. Звучи несериозно за сериозни неща да се говори банално, граничещо с просташката наглост. И през фейсбук. То оттам държавата се управлява, та МВР ли? Тоз човек, дето ръси премъдрости за полицаи във всяко село, опашки в КАТ, бензин в патрулките, нито литър гориво контрабанда и пр., все едно от Марс пада. Не беше ли два пъти, а сега трети, министър-председател на държавата ни?
Бойко Борисов вчера за пореден път обясни на "матряла", че парите за заплати (сега на полицаи и военни) отишли в "Белене" и американските ТЕЦ-ове. Що не рече, че част от тях потънаха в златната ограда по границата? Като беше на власт Той - Спестовникът, що не задели пари за полицаите от излишъците, които казваше, че трупа? Или от задържаната контрабанда? Що не резна малко от 16-милиардните дългове, дето ГЕРБ взеха и не разбрахме къде потънаха?
Ще речете: не е същото. Къде-къде по-пасва на натюрела на можача да е Спасител. Да вдигне ръка и да щипне едни 15 млн. лв. - за униформи.
Голи били полицаите, нямали дрехи. Преди десетина дни министърът на вътрешните работи Валентин Радев рече, че складовете били пълни и хората много добре знаели. Има или няма униформи? Ще ги дават ли тези 15 милиона и за какво? Или само ще театралничат? Пред протестиращите като за начало.
Има или няма гориво за патрулките? Той не искал да чува за лимити. Значи - газ до дупка и бегом по селата. Идеята "полицай във всяко село" ще я избистрят по-късно по-малките началници. На по-задните страници на вестниците ще обяснят как не е точно така, както сме чули. Сега за Бащицата са първите страници. А това е най-важното.
Както и опашките в КАТ. В тях е гвоздейчето. Няма опашки - "Пей, сърце - пей, МВР". Да не помислите, че проблемът е в битите и ограбвани хора по селата, в малтретираните възрастни и в стотиците неразкрити престъпления? Не в това е драмата. А в опашчиците и документчетата, които много, ама много изнервяли хората.   
Арогантно е преди време Валентин Радев да обясни публично защо заплатите на полицаите трябва да се повишат, а сега да иска аргументи от подчинените си. Нали това "работи" - министърът вижда проблемите и чертае визия за решаването им. Ако може! Всъщност, в МВР са видели всичко по времето на Борисов. Румяна Бъчварова реформира системата до сбиротак от служби, които не знаят какво и как правят. Преди това Цветан Цветанов превърна едно от първите шест министерства в България, създадено преди 138 години, в подчинена нему и партийните му цели служба за подслушване, рекет и политически тормоз.
И Бойко Борисов, и Валентин Радев знаят, че аргументите са на страната на полицаите. И са основателни. Вони отгоре. От неможенето. Затова пак ще има промени и съкращения. Разбиха системата, сега ще я обезкървят. Не ги слушайте, че говорят за приходи от контрабанда и за проверки по бензиностанциите, за камери по пътищата и за опашки в КАТ. "Живи" пари и живи хора, които да се грижат за нашата сигурност, няма да има.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"