26 Април 2024петък18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Британия олевя

Мей има тъничко мнозинство, а Джереми Корбин не успя да стане премиер. Обединеното кралство е разтърсвано от политически скандали и терористични актове

/ брой: 124

visibility 74

Галя Кларк

Великобритания понесе много удари в последните месеци. Парламентарните избори се проведоха под висящата заплаха от ислямски тероризъм. Консерваторите бяха здраво ударени, но победиха с малко. Лейбъристите технически загубиха, но победиха морално.
Внезапните парламентарни избори, които премиерът Тереза Мей обяви с намерение да затвърди управлението на консерваторите с мнозинство и така да получи ясен мандат за трудните преговори с Брюксел за "Брекзит", приключиха с разгром. Консерваторите получиха съвсем малка преднина и не могат да съставят самостоятелен кабинет. Вместо да увеличи мнозинството си, министър-председателката го намали значително. Мнозина от Консервативната партия са бесни на Мей. Тя изигра картите си хазартно, с висок риск, но и с висока вероятност да спечели. Само че се случи друго. Тереза Мей твърдеше, че идеята за изборите дошла, когато била във ваканция със съпруга си в планината. Всъщност, вероятно е била зле посъветвана. Тя подцени Джереми Корбин. Всички го подценяваха, най-вече собствените му депутати в парламента. Той воюваше с лейбъристите блеъристи, които се държаха точно като консерватори. Корбин бе мислен като неизбираем, като някакъв ляв герой от миналото, който е с нулеви шансове. Никой не го броеше за сериозен политически противник. Дни преди изборите предварителните резултати показаха зашеметяваща промяна на общественото мнение. Корбин се изкачи нагоре драстично и политическите коментатори не можеха да си обяснят събитията.

Най-голямата изненада 

беше левият вот на младите. Изключително добър маркетинг направиха лейбъристите в социалните мрежи, това нямаше как да не се отрази благоприятно. Та нали младежите са в интернет?! Не беше чудно, че тийнейджъри по на 14 години призоваваха родителите си да гласуват за Корбин. Харесваше им неговата идея да се гласува на 16 години в парламентарни избори. Студенти и родители пък харесаха идеята висшето образование да е безплатно, а не както е в момента с по 9000 паунда годишно. Дотацията от държавата щеше да се финансира от сериозни данъци на богатите. Заможните изпищяха, някои се заканиха да пренесат бизнеса си в европейски страни с ниски данъци. На мнозина им допадна идеята да се национализират пощата и железниците. Сегашните тийнейджъри корбинисти ще пораснат и ще променят Британия някой ден.
Грешките на Мей бяха в няколко посоки. Тя отказа директен тв дебат с Корбин и другите кандидати, двамата поотделно отговаряха на въпроси. Манифестът на консерваторите беше слаб. Тереза Мей опита да спечели избиратели с по-скромни доходи, но богатите в партията й не позволиха и Мей направи обратен завой. Мерките, които тя предложи в социалната сфера, се оказаха непопулярни сред консерваторите, затова и тя се отказа от тях.

Обяснението за изборния резултат
 
Имаше много учудени физиономии в деня след изборите. Резултатите от парламентарните избори в Обединеното кралство показаха, че на хората им омръзна 7-годишния остеритет, а вече има и осезателна инфлация. На Острова винаги е имало невероятни различия по оста бедни-богати и това напрежение, макар и потушавано от социалните мерки на държавата като помощи и други, не може да остане скрито.
В деня на обявяване на резултата Тереза Мей се издокара с яркочервено костюмче, да покаже, че не й пука. Самочувствието й обаче бе засегнато и тя не можа да го прикрие лесно. Торите започнаха преговори с партията на юнионистите от Северна Ирландия - DUP. Те имат десет депутати, достатъчно за Мей да направи коалиция с тях. За юнионистите се знае, че са доста религиозни християни и са против гей браковете. DUP се оказаха костелив орех. Не е ясно колко дълго ще издържи бъдещата коалиция. Тя може лесно да се сгромоляса.

Ударите 

Изборният резултат удари Тереза Мей драстично, но не успя да я катурне. Не бяха пожалени още няколко лидери - Никола Стърджън на шотландските националисти SNP, която загуби доста гласове в полза на лейбъристи и консерватори; същото постигна и партията на ЮКИП, които практически нямат нито един депутат и лидерът им Пол Нътъл подаде оставка. Тази партия след Фараж клони надолу. В битката за парламентарни кресла Алекс Салмънд (бивш лидер на SNP) и Ник Клег (бивш лидер на либерал-демократите) загубиха своите.
Ударена, Мей остана без мнозинство в парламента. Не й стигаше да сърба изборната попара, но и собственото й правителство й удари шамар, като пожела двама нейни съветници да си подадат оставката и те си тръгнаха бързо-бързо. Оказа се, че са работили по манифеста на торите, без да информират кабинета. Така Консервативната партия показа на Мей кой всъщност е шефът.
Неокопитена, Мей получи и удар в ребрата от потенциалните партньори. Шотландските консерватори се ядосаха, че Тереза Мей преговаря с юнионистите от Северна Ирландия. Тези преговори са на висока цена - та юнионистите, за разлика от консерваторите,  са против абортите и хомофоби (срещу гей сватбите).
Юнионистите от DUP се съгласиха за коалиция, но не съвсем. Те полудяха, след като Мей обяви, че споразумение с тях ще бъде подписано  на 12 юни. Оказа се, че са дали съгласие, но не за коалиция, а за начало на преговори, стана ясно от изявление на тяхната предводителка Арлин Фостър. Трябвало да измине поне седмица, преди да се изясни ще имат ли успех тези преговори. Ако се съгласят, юнионистите щели да бъдат на страната на торите при подписване на бюджета и други важни неща. Изминаха две седмици и споразумение още не е обявено. Отложената реч на кралицата, при която се обявява програмата на управление на победителите в изборите, мина на 21 юни, без да бъде обявено споразумение с юнионистите.
В програмата за следващите две години, анонсирана в речта, липсват много елементи от предизборния манифест на торите. Корбин критикува Тереза Мей, че е изчерпала идеите си. 
Ще събере ли сили Мей да продължи битката? Коментаторите никак не я щадят. Споменаха, че й липсва емоционална интелигентност. Бившият финансов министър Джордж Озбърн я сравни с "ходещ мъртвец". А може би някой друг консерватор ще й оспори първенството? Заговори се за Борис Джонсън, той смутолевено нито опроверга, нито потвърди.
 
А какво за "Брекзит"?

Тези избори не бяха за "Брекзит" - та този въпрос е решен преди година с резултатите от референдума. Сега избирателите се концентрираха върху важни неща за тях - икономиката, данъците, здравната система, сигурността. За "Брекзит" има консенсус в обществото. Преговорите с ЕС за излизане на Великобритания започнаха на 19 юни.  Ще се водят на два езика - английски и френски. Първата тема по настояване на Евросъюза са статутът и защитата на европейските граждани в Британия (включително на българите) и на британците в ЕС. Втората - парите, които Британия трябва да изплати на съюза.
В речта на кралицата, която анонсира програмата за управление на миноритарното правителство, бяха анонсирани осем закона - от митници, земеделие, ядрена сигурност, риболов, с цел да се постигне по-добра икономика при "Брекзит" и най-добрата възможна сделка. На 20 юни се чуха мненията на финансовия министър Хамънд, който изглежда отстъпи от твърдия "Брекзит" в полза на един по-мек вариант. Емиграцията да се управлява, но да не се спира, е неговото мнение, повлияно от гласовете на бизнеса. Лейбъристите го обвиниха, че се дистанцира от кабинета си. Някои го заподозряха, че се цели в премиерското кресло.
Управителят на Банк ъф Ингланд Карни пък предупреди, че един твърд "Брекзит" ще породи много проблеми. Той няма да увеличава скоро лихвите.
Мнозина признават, че британската икономика е по-силна, отколкото бяха очакванията преди година след референдума. Трябва обаче да се наблегне на износа, е мнението на специалистите. "Аз ви набутах в кашата, аз ще ви извадя оттам", заяви със самочувствие Тереза Мей.
Преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз ще приключат точно на 29 март 2019 г. Тогава вече Британия ще е извън съюза. Привържениците на "Брекзит" искат свободното движение на стоки да продължи, но не и свободното движение на хора.

Стратегия за тероризма

Сигурността бе между първите обсъждани за хората теми по време на изборите. И как не - случиха се няколко терористични акта - два в Лондон и един в Манчестър, за изключително кратко време. След всеки имаше сбирки на комитета за сигурност КОБРА и мерките за сигурност ту се повишаваха, ту се снижаваха. Джереми Корбин критикува Тереза Мей, че по улиците няма достатъчно полицаи, заради съкращенията на състава вследствие остеритета. Междувременно изгоря като факла Гренфел Тауър, висок блок в сърцето на Лондон.
Ислямисткият терор подхрани и акции на белите екстремисти, които искат да отмъщават не просто на ислямистите от ДАЕШ, а на всички мюсюлмани. След атаката с ван на хората около джамията във Финсбъри парк, полицията взе мерки и сега полицейски патрули охраняват джамиите.
Всеки ден носи нови политически страсти, понякога оставки, понякога само елегантни ругатни. Това политическо лято е още по-сложно от миналогодишното. Лятото на 2016 бе свързано с кампанията "за" и "против" "Брекзит" преди референдума, а след него с отстрелването един след друг на почти всички тогавашни политици. Това лято обаче, освен със следизборни сложности, е пропито с кръвта на невинни жертви. С минути мълчание обществото се прекланя пред тях, но иначе неминуемо е животът да продължи постарому, макар и с едно наум. 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ