26 Април 2024петък18:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Чинията

Какво избираме - памет, хранилка или място за плюене?

/ брой: 124

автор:Велиана Христова

visibility 91

Диви страсти се развихриха около искането на БСП да си вземе паметника на връх Бузлуджа. Всичките чугунени глави на появилите се след 1989 г. антикомунисти се възползваха от поредния повод да заговорят вкупом за престъпния социализъм. Един дори обяви, че намерението на левите било "гавра с паметта на жертвите на комунизма". И понеже е неграмотен, отсече, че върхът се казвал  "Хаджи Димитър". Вярно, само че баш при социализма е наречен на името на войводата, а до 1942 г. си е бил Бузлуджа! Като Мирча Кришан за краставицата - ти му викаш тиква, то ти отвръща с 99% вода.
Но откъде да знаят днешните поколения кой е Мирча Кришан? Вече 27 години грантаджии промиват мозъците на младите българи с "арогантността и безсмислието на оня режим, който съсипал цели поколения". Те вече нищо друго не знаят - нито за "онези" заводи, за "онези" аграрни простори, за "онова" образование и здравеопазване, за "онези" профсъюзни почивни станции на морето, където "съсипаните поколения" прекарваха по 18 дни всяко лято... Това за "съсипаните" е цитат и винаги съм се чудила как точно хора, които преди 90-та година бяха апологети на "престъпната власт", сега хич не се оказват съсипани, ами са върли "демократи" и ръсят подобни глупости. Не плюй в чинията, от която си ял, докато работеше в "Работническо дело" и ДУМА, и като го правиш, поне не ми говори за морал! Това днес носи пари, но носи и презрение...
Царе сме да рушим, вместо да използваме съграденото. Кой измисли пръв, че паметникът на Бузлуджа бил построен за възхвала на социализма и че днес БСП прави там традиционен многохиляден събор, "опитвайки се да изрови корените си от една сбирка на социалисти от края на ХІХ в.". БСП нищо не рови, а наистина има минало. И онази "сбирка" в края на ХІХ в. е била доста повече в крак с европейското време - това го казва светът, не домораслите доларджии. Като наричат иронично тази партия "столетница", те не се и усещат, че това значи минало. Всеки път днес, когато пренебрегва това минало или се опитва да го омаловажи, БСП понася тежки последици. Когато не смее да запише в Устава си края на фашизма на 9 септември като празник, щото "разделял нацията", БСП получава в отговор... официална отмяна на присъдите над убийците на Гео и Хербст, на Румянцев и Вапцаров. И приравняване на социализма с нацизма в учебниците на децата ни. 
Миналото на БСП започва на Бузлуджа - оттам, където свършва животът на Хаджи Димитър. И вместо да се опитваме да заличим историята, по-добре е в настоящето да я приемем такава, каквато е, за да знаем как да градим бъдещето си. Има един прекрасен френски филм - "Минало несвършено", за това какво се случва с човек, загубил паметта си. А с народ, загубил паметта си? Май никога няма да имаме толкова ум, че да осъзнаем това. 
Колкото до мантрата, че цял народ бил построил "Чинията" на Бузлуджа с 16 млн. лв., доколкото помня, цял народ построи и НДК по същото време. Сринете и НДК като паметник за възхвала на социализма! С вноските на 1 милион членове на БКП до 1990 г. бе построен и комбинатът с печатница "Димитър Благоев", който после БСП почти подари на немския вестникарски магнат "ВАЦ"...                  
И за да сме справедливи - да, БСП закъсня с 6 години в искането да си вземе паметника на Бузлуджа. Да обсъди на някой пленум защо и кой е виновен за това! И защо в толкова парламенти досега социалистите не попитаха държавата, чиято собственост е "Чинията", защо уникален паметник е оставен безхаберно на разрушението и вандализма. Защо не поискаха паметникът на Бузлуджа да получи статут на национална ценност? И кой се сети за това? Едно 20-годишно девойче, една българска студентка по архитектура в Германия - Дора Иванова, която направи дипломна работа за паметника на Бузлуджа с проект за възстановяването му. Възбуди възхищението на немските архитекти и на Европа от уникалността на този паметник, който е признат за световен шедьовър като архитектурно съоръжение. А сетне става световен шедьовър на разрухата! Дора анализира всички аспекти на проблема за паметника, направи проект за възстановяването и използването му като монумент на българското историческо наследство - от древността до днес. Създаде фондация "Бузлуджа - паметта на времето" и специален сайт, направи изложба на проекта си в Стара Загора, започна да събира пари за реализирането му... Според Дора монументът на връх Бузлуджа е уникално място с огромен потенциал да се превърне в изключителна туристическа атракция, да кандидатства за паметник на ЮНЕСКО, за финансиране от европейските фондове.
Щом един човек може да свърши всичко това, ум да им зайде на "демократите" какво може да свърши цяла една партия!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ