19 Април 2024петък03:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Войната за португало-американския F-16 не е приключила

От ГЕРБ не са съгласни с изводите в доклада на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, хвърлиха и съмнения за корупция върху президента Радев

/ брой: 124

visibility 1458

Спирдон Спирдонов

Както се и очакваше, политиците няма да приемат с лека ръка експертното класиране на офертите за закупуване на многоцелеви изтребители. От ГЕРБ поискаха временна парламентарна комисия да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет. И се усъмниха в честността на президента ген. Румен Радев. А нещата бяха тръгнали доста добре.
В средата на миналата седмица разбрахме, че Бойко Борисов ще поправя грешката си от предишния мандат във връзка с модернизацията на Българската армия. Това стана ясно от доклада на военния министър Красимир Каракачанов, с който иска прераглеждане на проектите за придобиване на многофункционални изтребители и патрулни кораби. Причините са три. Първата, управляващите не могат да намерят пари за нови бойни машини на пехотата и се налага да вземат от вече гласуваните за ВВС и ВМС. Втората, наложи се да признаят, че са сбъркали преди една година, когато дадоха ход на двата, вместо на трите, проекта. И третата, надяват се от тези средства да заделят за повишаване на военните заплати.
На практика Каракачанов

изпълнява едно от решенията

на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май за приемане на конкретни планове за "ускорена реализация на проектите за модернизация и поддръжката на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци". Но с разсрочване на плащанията, каквото беше предложението на президента ген. Румен Радев, за да се осигури чувствителен ресурс за пехотата, а защо не и за увеличаване заплатите на военнослужещите.
Новите самолети ще бъдат изплащани до 2025 г. със суми от 100 до 260 млн. лв. на година. Гласуваната от предишния парламент схема предвижда същите тези 1,5 млрд. лв. да бъдат изразходвани до 2021 г. за 8 самолета, а до 2023 г. трябва да бъдат доставени още толкова машини. От предложението на министъра на отбраната  се вижда, че след 7-8 години ще имаме 8, а не 16 самолета.
Тук възниква въпросът дали ще се наложи промяна на предвижданията през четвъртото тримесечие на 2019 т. да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по  Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. - пълна оперативна готовност по същата задача. Министър Каракачанов внесе успокоение, като заяви, че има разсрочване на плащанията, но не и на доставките. Следователно още тази година трябва да се проведат преговорите и да се сключат договорите. За двата многофункционални патрулни кораба промяната не е толкова голяма. Изплащането на 820 млн. лв. бе предвидено за пет години, сега ще бъде разсрочено за шест.

Новите финансови схеми дават шанс

на проекта на Сухопътни войски. Запазва се вариантът необходимите единици техника и оборудване да бъдат доставени за 7 години, като периодът за изплащане ще бъде 12 години, т.е. от следващата до 2029 г. От доклада на министъра става ясно, че има отстъпление в бройката. В първоначалните проекти се предвиждаха 240 машини, сега става дума за 198. Парите са същите - 1,2 млрд лв.
Най-любопитното в доклада на министър Каракачанов е, че той се опита да сложи край на борбата за португало-американския самолет F-16. В последните години дебатът откъде да долетят в България новите изтребители придоби в повечето случаи политически характер. Някои видяха и лобистки елементи в него. Други се нахвърлиха върху едно решение на служебното правителство, което се оказа, че не е толкова ангажиращо. А и коментарите по него едва ли бяха толкова коректни, като имаме предвид, че то е за служебно ползване.
Министър Каракачанов обаче вдигна завесата и съобщи, че предложението за употребявани F-16 от САЩ и Португалия е било дисквалифицирано от междуведомствената работна група, назначена със заповед на служебния премиер, като несъответстващо с българските изисквания по отношение на ценовата си част. В продължение на два месеца за това се е мълчало. Така остават две оферти на дневен ред. Първата е на Швеция за "Грипен", а втората на Италия за "Юрофайтър". Ако парламентът се съгласи с промените във финансовата схема, ще трябва да се водят допълнителни разговори, но вече само с класираните страни. Времето обаче е много кратко и ако до парламентарната ваканция депутатите не си кажат думата, модернизацията на армията ще продължава да се отлага в годините. 
Много скоро обаче се оказа, че ГЕРБ, т.е. коалиционният партньор на Обединените патриоти, от чиито редици е министърът на отбраната, не е съвсем съгласен.

Трябвало да се намеси парламентът

и да се направи проверка как междуведомствената комисия е стигнала до решението си и защо офертата за португало-американския F-16 e отпаднала. Нещо повече, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на нарочна пресконференция заяви, че имат достатъчно съмнения от изводите, които са направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители.
Така, че войната за F-16 не е приключила. По всичко личи, че и процесът на модернизация на Въоръжените сили ще се забави още повече. А Бойко Борисов обеща на шведския си колега до две седмици да започнем преговори за "Грипен". И Щефан Льовен ще трябва да почака.



Съгласно протокола предложението на Швеция е било класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия е поставено на второ място с резултат 0,61. Максималната оценка по методиката на оценяване на офертите е 1,00 - това означава, че шведското предложение е събрало 90% от максималния брой точки, а италианското - 61%


Защо "Грипен" е правилният избор за България

Красимир Грозев

Новопроизведените "Грипен" гарантират експлоатация в рамките на 8000 летателни часа, което значи минимум 40 години. При употребяваните F-16 MLU има много сериозни въпроси с голямата възраст на платформата, неясните перспективи за нейната експлоатация след само 10 или 15 години на евентуална българска служба и неголемия остатъчен ресурс. Така при спиране на опцията за употребяваните F-16 е напълно възможно да се търси нов изтребител около 2030 г. поради техническа и/или финансова невъзможност за по-нататъшно опериране с типа.
По-ниската цена на придобиване за F-16 MLU няма да компенсира по-малкия жизнен цикъл, който има употребяваната платформа. В същото време дългосрочната прогноза за цената на експлоатация на типа не е позитивна. Не са добри и прогнозите за бъдещото развитие на изтребителя, тъй като всички негови големи оператори смятат да го подменят в следващите 10–12 години.
От техническа гледна точка "Грипен" C/D има множество категорични технологични предимства като например много по-съвършена система за самозащита, допълнителен и модерен дейта линк, по-удобна кабина със съвършен потребителски интерфейс и осезаемо по-добър радар. В допълнение към това "Грипен" C/D разполага и с ракетата MBDA Meteor, която дава фрапиращо предимство пред всякакъв евентуален противник, въоръжен с AIM-120 или Р-77 във въздушния бой извън зоната на визуален контакт. Не само това, но Gripen може също да оперира от полеви летища при минимална техническа поддръжка и с гарантирано високо ниво на изправност.
F-16 MLU има предимство при възможността за нанасяне на удари по земни цели, разполагайки с по-голям и разнообразен боен арсенал. От своя страна "Грипен" C/D има напълно адекватни и съвременни възможности за работа „въздух-земя“, а ако отчетем и реалностите в България днес, тези възможности ще бъдат направо фантастични на фона на всичко това, което имат днес родните ВВС.
Неслучайно Saab рекламират "Грипен" като „умния изтребител“ (smart fighter). Този малък, но високотехнологичен самолет е създаден да печели не с количество, а с разумно и ефективно използване на високотехнологичните си способности. За България "Грипен" C/D може да даде 100% от необходимата ни въздушна мощ при това на разумна цена, и то в период от 30 и дори 40 години напред в бъдещето, докато покупката на F-16 MLU би била нищо повече от едно много временно решение, което ще ни изправи отново пред нуждата от нов изтребител около 2030 г.

сп. АЕРО, с големи съкращения

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ