19 Април 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Славил Димитров и НФХ "Св. Обретенов" дават път на млади диригенти

/ брой: 124

visibility 93

Проф. Емил Янев

Откакто Славил Димитров оглави Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" артистичните му изяви значително се увеличиха и обогатиха. Явно неговата, а и на ръководството на филхармонията, концепция недвусмислено преследва - освен създаването на високохудожествен продукт, и сериозни възпитателни инициативи, насочени както към публиката, така и към младото попълнение на хороводиригентската гилдия. Като рожба на международната асамблея "Знаме на мира" и благодарение на целенасочените грижи от страна на проф. Венета Вичева за развитие на природната му надареност, Славил е осъзнал, че с изкуството си музикалните дейци са длъжни да изпълняват многообразни общественополезни дейности с широк обхват, насочени към непрестанното повишаване на емоционално-естетическия статус на българския народ.
Концертът, който НФХ "Светослав Обретенов" изнесе на 18 юни в зала "България", беше удачен влог в реализацията на възприетата концепция, защото освен хора протагонисти - главни действащи лица, в него бяха шест млади хорови диригенти - четири девойки и двама младежи, получили възможност да се изявяват в инициативата "Аз дирижирам". За тях това беше безценен шанс, защото притежаването на диплом за висше образование с квалификация "хоров диригент" означава, че съответното лице притежава необходимата му професионална подготовка, която може с практическите резултати от работата му да го изгради и утвърди като диригент. За обща радост и шестимата млади диригенти показаха добро сценично поведение и правилен интерпретационен подход, които определиха изявите (по ред на явяването) на Елеонора Василева, Георги Петров, Боряна Найденова, Николета Попова, Димитър Косев и София Бърдарска като успешни и обнадеждаващи. Естествените различия в тях се дължаха главно на продължителността на досегашната им диригентска практика. Специално трябва да се отбележи добронамереността и активното артистично съдействие, което младите диригенти получаваха от певческия състав, които обуславяха общия им успех.
Репертоарният обхват на изпълнените произведения беше в широк стилов диапазон - една класическа пиеса (от Моцарт), две от руската класика (Кедров-баща и Георги Свиридов), три от американски автори (Гершуин, Чилкот и негърски спиричуъл) и четири от български автори (Добри Христов - 2, Александър Текелиев и Георги Димитров). Въпреки привидния репертоарен баланс, все пак искаше ми се българското присъствие в него да бъде по-осезаемо. Още от самото начало на своята кариера младите диригенти трябва да осъзнаят, че своя успешен артистичен просперитет ще осъществят само чрез творческото общуване и единомислие с националните композитори.
Финалният акцент на концерта постави Славил Димитров, под чието ръководство НФХ "Светослав Обретенов" изпълни с вдъхновение песните "Утро край морето" от Александър Райчев и "Чудното хоро" от Георги Костов, в аранжимент на Лилия Гюлева. Единственото, за което съжалявам, беше, че явно разгласата за този концерт не е била на равнище, защото публиката в залата беше оскъдна и защото не видях сред нея студентите по хорово дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров", СУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет! Защо ли е така!?...


Славил Димитров

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ