23 Април 2024вторник22:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво предлага Лондон?

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 18

Великобритания трябва да покаже повече "амбиция" и "яснота", отколкото има в предложенията, направени в понеделник, относно правата на гражданите на ЕС след "Брекзит". Това заяви главният преговарящ от страна на Евросъюза Мишел Барние, цитиран от ФП. "Целта на ЕС по отношение на правата на гражданите е: постигане на същото ниво на защита, каквото се гарантира и от правото на ЕС", отбеляза Барние.
В деня, в който изпрати на Брюксел предложенията си, британският премиер Тереза Мей се обърна към мигрантите с призива "Искаме да останете".
Британският вестник "Гардиън" обобщава ключовите моменти в плановете на Лондон. Те предвиждат европейците да имат две години след определена дата да кандидатстват за нов статут, вероятно да загубят правото да доведат брачния си партньор, без за това да се изисква минимален доход, и няма да бъдат под закрилата на Европейския съд. Неясни все още са намеренията на Великобритания по отношение на здравеопазването, признаването на професионалната квалификация и самоосигуряващите се работници.
Всички европейски граждани, които са живели в продължение на пет години на Острова, ще имат право да кандидатстват за статут за уседналост според британските закони. Това е същото право, което се дава и на граждани от трети държави според Закона за имиграцията от 1971 г.
Новите правила за европейските граждани ще бъдат под юрисдикцията само на британската правна система. Договорките в споразумението за "Брекзит" ще имат статута на международен договор, но няма да попадат под юрисдикцията на Европейския съд. Споразумението ще важи и в Гибралтар.
Европейските граждани, живели във Великобритания преди определената от властите дата за влизане в сила на новите наредби, ще имат право да кандидатстват за статут за уседналост. Те трябва да са живели в Обединеното кралство в продължение на пет години, за да подадат молбата си. Въпросната дата тепърва трябва да бъде определена, но ще трябва да е между 29 март 2017 г. (когато започна формалният процес) и датата на фактическото напускане на съюза. Всеки европеец ще има право да напуска Великобритания за до две години, без да загуби статута си на постоянно пребиваващ.
Европейците, пристигнали преди въпросната дата, но живели на Острова по-малко от пет години, ще имат право да поискат временен статут, за да останат да живеят там, докато не изминат въпросните пет години. Те ще имат достъп до същите помощи, до които имат и сега. Пристигналите по-късно ще имат право да останат временно и, в зависимост от "обстоятелствата", както се отбелязва в документа на британското вътрешно министерство, да получат статут на уседналост.
Членове на семейството, които зависят от човек в него и са дошли във Великобритания преди "Брекзит", ще имат право да поискат статут. Дошлите след "Брекзит" попадат под новите правила, които тепърва ще се уточняват.
Европейците, пристигнали преди "Брекзит", ще имат право на висше образование, заеми и такси, както досега. Това засяга и европейските студенти от учебните години 2017-2018 и 2018-2019.
Британското правителство обещава да продължи да се грижи за британските пенсии, изплащани в чужбина, и да спазва правото на пенсия, изработено в други държави. Това важи и за "износа на социални помощи" - ако европейски гражданин със статут на уседналост има право на детски надбавки, той ще може да ги изпраща в друга европейска държава, където живее детето му. След "Брекзит" обаче няма да се приемат нови молби.
За кратък период Европейската здравна карта ще остане в сила.
Британските предложения не гарантират сигурността на хората, които се самоосигуряват, нито, че придобитата квалификация ще бъде валидна и от двете страни на Ламанша. Правителството обещава, че ще "опита да обезпечи" тези права.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ