19 Април 2024петък17:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Холандия е отчасти отговорна за клането в Сребреница

Действията на холандските войници са лишили 300 мюсюлмани от шанса да оцелеят, постанови апелативният съд в Хага

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 27

Апелативният съд в Хага постанови, че правителството на Холандия носи отчасти отговорност за смъртта на 300 мюсюлмани, убити от босненските сърби при клането в Сребреница през 1995 г. Това съобщиха световните медии.
До голяма степен решението от вторник утвърди присъдата на гражданския съд от 2014 г., според която държавата е отговорна за смъртта на босненските мюсюлмани, които през юли 1995 г. бяха предадени от холандски миротворци на босненските сръбски сили и впоследствие бяха убити.
Председателстващият съдия Гепке Дулек заяви, че с действията си холандските войници са "лишили (мюсюлманите) от шанса да оцелеят".
Този случай е първият, в който страна е приведена под отговорност за действията на миротворчески сили, действащи под мандата на ООН, изтъква британският вестник "Индипендънт".
Съдиите постановиха, че роднините на загиналите имат право на обезщетение. В същото време те освобождават Амстердам от отговорността за останалата част от убитите в района на Сребреница.
Около 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета, бяха убити от босненските сръбски сили през 1995 г. в най-ужасяващото масово клане в Европа след Втората световна война. Сребреница официално бе обявен от Съвета за сигурност на ООН за "безопасна зона" две години преди това.
Международният трибунал за бивша Югославия заключи, че убийствата в Сребреница, съчетани с масово експулсиране на цивилни босненци, са геноцид, главната отговорност за който носят висши офицери от босненската сръбска армия.
ООН и редица западни страни са поели част от отговорността, че не са успели да спасят мъжете, жените и децата, изселени от домовете им по време на босненската война, отбелязва "Индипендънт".
От март 1993 до юли 1995 г. армията на Република Сръбска държи града под обсада. Офанзивата му започва през юли 1995 г., когато босненските сръбски сили изгарят домовете на жителите му, като принуждават хиляди цивилни да търсят спасение в близкото село Поточари, където са разположени 200 холандски военни миротворци. Някои от холандците се предават. Известно е, че стрелят срещу напредващите сили на босненските сърби, начело с Ратко Младич, който казал на журналистите, че е дошло времето да "отмъсти на мюсюлманите", припомня "Индипендънт".
В нощта на 11 юли над 10 хиляди босненски мъже тръгват от Сребреница през гъста гора в опит да се спасят, но на следващата сутрин са открити от офицери от босненските сръбски сили. Хиляди се предават, други са заловени насилствено. В продължение на няколко дни тече масова екзекуция на мъже и момчета. Почти 2000 от тях са на възраст между 13 и 24 г.
Наказателният трибунал на ООН обвини над 20 души, включително босненски сръбски командири, за участието им в масовото клане. Ратко Младич бе арестуван през 2011 г. и е подсъдим за геноцид и престъпления срещу човечеството.
На 24 март 2016 г. Радован Караджич бе осъден на 40 години затвор, включително и за организацията на клането в Сребреница.



Около 8 хиляди мъже и момчета загубиха живота си в клането. И до днес продължават да се откриват масови гробове


БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ