24 Април 2024сряда12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десислава Кателиева:

Страната може да загуби над 83 млн. евро за спешната помощ

Работещите в Бърза помощ заплашват да напуснат, ако не бъде пренаписан стандартът

/ брой: 124

автор:Аида Паникян

visibility 33

Ако до декември не започне работа по проекта за модернизация на спешната помощ, страната ни може да загуби над 160 млн. лв. (близо 83,6 млн. евро - б.р.). За това алармира д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. Кателиева настоя за повече прозрачност за плановете на МЗ по проекта за модернизация на спешната помощ по ОП "Региони в растеж". Парите по него са над 160 млн. лв. и се предвиждаше да бъдат закупени 400 нови линейки, да бъдат модернизирани и оборудвани 198 филиала на Центровете за спешна медицинска помощ, както и изграждането на 34 спешни отделения в областните градове. По думите на Кателиева спешните медици научили от слухове и от някои медии, че екипът на служебния министър Илко Семерджиев не подкрепил проекта на 7 и 8 заседание на Комисията за наблюдение и го отложил с 12 месеца с мотива, че няма достатъчно подготовка за началото му. Ако след декември няма сключен такъв проект, за спешните медици няма да има и бъдеще, коментира председателката на НАРСП. Излъгани са и общините, и кметовете, и областни управители, на чиито територии се отчуждаваха терени за новите спешни заведения.
Проектът за спешната помощ не е спиран, работи се по него, отговориха на въпрос на ДУМА от пресцентъра на МЗ. Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе съобщено, че проектът не е спрян, а само забавен.
В момента в страната има 300 линейки на дежурство и те са много стари, обясни Кателиева. Водач на линейка обясни, че когато тръгнат на адрес тези стари коли, не знаят дали изобщо ще стигнат. В момента автопаркът на спешна помощ разполага с 663 линейки, от които 159 са нови. Нито една от сегашните коли не отговаря на изискванията на БДС и европейските стандарти за безопасност, оборудване и бързина на обслужване на пациентите, заяви д-р Кателиева.
От 4 месеца, откакто ВАС отмени частта за болнична спешна помощ в медицинския стандарт, спешните отделения в страната работят без изисквания и правила, спешните медици са оставени да действат без нормативна база и защита в случай, че пациент потърси правата си в съда. По думите й не е започнала ни една процедура за обучение по проекта ПУЛСС (Подобряване на условията за лечение на спешните състояния), финансиран със 7 млн. лв. по ОПРЧР.
Сега, при липсата на медицински стандарт за спешна помощ, масово частните болници хоспитализират "по спешност", от това си докарват надлимитна дейност, обяви Кателиева и поясни, че според нея точно по тази причина частните болници нямат интерес да имат спешни отделения.
Повечето големи многопрофилни и кардиологичните частни болници в страната имат свои спешни отделения, заявиха за ДУМА от Националното сдружение на частните болници.
Спешните медици заплашват с оставки, ако не бъде пренаписан медицинският стандарт, обяви Кателиева и обясни, че спешите медици по закон нямат право но ефективна стачка. По думите й заради напрежението и агресията отстрана на пациентите много млади лекари напускат спешна помощ и предпочитат да работят за по-малки заплати в болниците.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ