25 Април 2024четвъртък04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов върна Боршош начело на НДК

Премиерът отне ръководството на двореца от Павлова, правата на държавата поема министърът на културата

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 13

Уволненият от министър Лиляна Павлова в понеделник директор на НДК Мирослав Боршош вчера изненадващо бе върнат на поста си от премиера Бойко Борисов. Двамата са се срещнали и са изчистили противоречията за начина на управление на НДК, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На срещата са присъствали министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов. След нея бе оповестено, че още днес Борисов ще внесе за разглеждане на заседанието на МС и проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в НДК. Предложението е те да преминат от Павлова към министъра на културата. Мирослав Боршош ще бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК, се казва в съобщението.
През първия мандат на правителството на Борисов НДК бе под шапката на Министерството на финансите. Тогавашният министър Симеон Дянков го трансформира в юридическо лице и го прехвърли на Министерството на културата. На 5 август 2015 г. НДК беше прехвърлен към вицепремиера Томислав Дончев, който отговаряше за европейските фондове. На 8 февруари 2017 г. Заради променената структура на правителството на 8 февруари 2017 г. правата се дадоха на Деница Златева като вицепремиер, а на 10 май пак на заседание на МС, заради поредната промяна в структурата на кабинета НДК премина към Лиляна Павлова, като министър за председателството ни.
ДУМА припомня, че в мотивите си за отстраняването на Боршош Лиляна Павлова посочи системно неизпълнение на указанията и поставяне под съмнение на доброто управление на дружеството. Като председател на Съвета на директорите тя посочи Таня Милева. Едва вчера Лиляна Павлова откри, че за последните три години загубите на двореца са 9 млн. лева.
Междувременно бившият вицепремиер за европредседателството Деница Златева коментира, че ремонтът на НДК, започнат по времето на правителството "Борисов" 2, е без технически проект, само на базата на идея. Според нея в предишното правителство на Борисов се е взело решение обществената поръчка и техническото задание да бъдат правени на базата на идеен проект. "Тъй като технически проект не е бил правен, това наложи в рамките на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем необходимите допълнителни дейности. По този начин се отговаря на изискванията за провеждане на събития от председателството", обясни Златева. Според нея подготовката на едно председателство не става само от ресорния министър - бил той вицепремиер или министър, както е в случая, или само от изпълнителния директор.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ