20 Април 2024събота07:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Изчезващата стара София

Разрушаваща се къща, паметник на културата в столицата, чака от общината средства за ремонт

/ брой: 125

автор:Деси Велева

visibility 1164

Саморазпадането или съзнателното унищожение на сгради, паметници на културата, вече не е новина нито в София, нито в Пловдив, нито във Велико Търново, нито в други малки и големи градове, които пазят историята на страната. Ако старата и ценна постройка е държавна или общинска, тя най-често е оставена на произвола на съдбата, докато се срути, ако е частна - срутване не се чака, а багерите влизат от засада, директно, без да се церемонят много.
Подобна съдба вероятно очаква още един паметник на културата с местно значение, който се издига в зоната на исторически развилия се градски център на столицата - на ул. "Позитано" 1. "Издига се" е доста силно казано за разпадащата се постройка, която от години е оставена без грижи - покривът й се срутва, фасадата й е в отчайващо състояние, а за положението във вътрешността й може само да се гадае. В този си вид бившата жилищно-търговска сграда едва ли може да се приеме от минувачите за какъвто и да е паметник, още повече със статут на защита. А може би и това е била целта на общинската администрация, която е собственик на 75% от сградата от 1997 г.? Излиза, че 20 години стопанинът й не успява да намери средства и начини да укрепи сградата, която е устояла на времето близо век.

От "Земеделец" до ДЗИ

Постройката на ул. "Позитано" 1 е издигната  в началото на 20 век като офис сграда на кооперативно застрахователно дружество "Земеделец", което просъществува до 1946 г. Имотът е одържавен през 1950 г. През 1978 г. сградата е обявена за паметник на културата от Националния институт за паметниците на културата (днес НИ за недвижимото културно наследство). Тя се състои от партер, който сега е частен, надпартерен етаж, втори и тавански, всеки от които е с 191 кв. метра застроена площ.
След промените през 1989 г. към имота се появяват реституционни претенции от страна на ДЗИ АД, като "правоприемник" на застрахователното дружество. Така към Столичната община е предявен иск през 1991 г., а четири години по-късно Софийският районен съд обявява Столичната община за собственик на 75% от сградата и претенциите на ДЗИ са отхвърлени. Малко преди вписването на решението в Службата по вписванията акционерното дружество ДЗИ прехвърля имота на "Палено" ЕООД. Така сагата със собствеността не свършва. "Палено" също завежда ново дело срещу общината и срещу собствениците на останалите 25% от къщата, които притежават магазини на партера. Проведени са 14 закрити разпоредителни заседания, всички завършили с отвод на съдията. Последното заседание, което е било точно преди година, отново е завършило с отвод на съдията. Въпреки това обаче имотът няма възбрана за извършване на разпоредителни действия.
Именно това навежда на мисълта районната администрация на "Средец" да се отърве от тежестта. За какво й е на общината спорна разпадаща се сграда, за която не могат да се намерят нито пари, нито отговорни чиновници за стопанисването й? Така кметът на района Мария Ачкова решава да предложи на Столичния общински съвет имотът да се продаде с конкурс... Самата Ачкова признава в доклада си пред общинските съветници, че сградата е в окаяно състояние, има течове от полуразрушения покрив и съществува реална опасност от срутване и възникване на инциденти, които застрашават пешеходците. Тя е необитаема около 5 години и в нея няма ток и вода.
Докато сградата е била годна за обитаване, тя е давана под наем на столичани от общината. В момента обаче това не е възможно и кметството от ден на ден се спуска по спиралата на финансовите загуби. Един път, защото няма как да печели от собствеността си, втори - защото всеки ден рушене води до повече средства, които трябва да се вложат за ремонта и реставрирането на защитения паметник.

Разпад или продажба

Според оценката, изготвена от "Софтинвест", пазарната цена на сградата е 318 000 лева, или 162 000 евро без ДДС. Това е и началната цена, на която районният кмет предлага да бъде обявен конкурсът. Основната част от сумата е за земята, която е оценена на 243 000 лева, като за общинската част от сградата - 74 000 лева.
Докато чака решение на общинските съветници през последните месеци, Мария Ачкова иска 65 000 лева от общината за спешен ремонт. Междувременно прави предложение на другите двама собственици да изкупи частта им, но те отказват. Така решението за бъдещето на сградата остава в ръцете на общинските съветници, които трябва да решат дали тя да се продаде.
Докато докладът минава от комисия на комисия и се отлага за доизясняване дали и кога ще бъдат отпуснати средства поне за авариен ремонт, се подхвърлят и суми в размер на около 200 000 лева. Според експерти обаче тези средства в никакъв случай няма да достигнат за реконструкция на сградата и за бъдещото й използване.
След като съветниците от комисиите по околна среда и финанси отложиха доклада за продажба, преди седмица архитектурната категорично го отхвърли с препоръка за ремонт. Различни структури на общината периодично обещават такива, но около сградата със сигурност няма ограждения, които да дават знак, че предстоят някакви дейности.

Отговорности и вина

Дано следващият знак не е свързан с пострадали хора или разрушителна техника, както стана преди 3 месеца на същата улица - "Позитано". В другия й край бе съборена сграда, която е била клуб на ЦК на БРП, ЦК на РМС, на Софийската партийна организация и редакциите на в. "Работническо дело" и в. "Работничка". През 1979 г. тя е обявена за "Паметник на културата от национално значение", но през 2007 г. този статут й е снет. Това позволи й събарянето й наскоро.
Със скандал изчезна и друга знакова за София сграда - Двойната къща на Митови, която е архитектурно-строителен паметник на културата от 1976 г. Той е премахнат през 2016 г. и това бе последвано от срутването й точно преди два месеца. 110-годишната къща в центъра на София е собственост на бизнесмена Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца. Той има намерение да построи на мястото й бизнес център с голям подземен паркинг.
Докато държавата и общината се дистанцират от тези два случая на разрушение с мотива, че те все пак са частни, в случая с "Позитано" 1 това не може да е извинение. Сега обаче отговорността е изцяло общинска и вината ще бъде само нейна.


Сградата на ул. "Позитано" 1


Останките от разрушената къща на пл. "Позитано" 1


На ъгъла на ул. "Цар Самуил" и бул. "Ал. Стамболийски" вече няма стара сграда, а паркинг

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ