23 Април 2024вторник22:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атакуваха Върховния съд на Венецуела

Хеликоптер, управляван от опозиционно настроен офицер, обстрелва и сградата на вътрешното министерство

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 13

Полицейски хеликоптер обстрелва сградите на Върховния съд  и Министерството на вътрешните работи на Венецуела. Срещу съда са хвърлени 4 ръчни гранати, хеликоптерът е произвел и 15 изстрела по сградата на министерството. Не се съобщава за жертви.
Стана известно, че хеликоптерът е управляван от офицера от местната полиция Оскар Перес, който е със специална военна подготовка и опит в елитните силови части. Разкривайки подробности за нападението, венецуелският министър на комуникациите заяви също, че Перес е разследван за връзки с ЦРУ. В публикувано в социалните мрежи видео Перес, в компанията на няколко други въоръжени мъже с качулки, заявява, че е в ход операция за възстановяване на демокрацията. Във видеото Перес заявява също така, че представлява коалиция от военни, полицейски и административни служители, които се противопоставят на "престъпното" правителство и призовава за оставка на президента Мадуро и провеждането на нови парламентарни избори. Лидерите на опозицията отдавна призовават служителите на силите на реда да престанат да изпълняват нарежданията на властите.
Самият Мадуро от своя страна заяви, че рано или късно властите ще заловят хеликоптера, неговия пилот и останалите участници в нападението. Той определи атаката като тероризъм, който е можело да причини смъртта на десетки души. Президентът предупреди още, че разрушението на Венецуела ще причини огромна вълна от бежанци и отправи директно послание към американския президент Доналд Тръмп да спре подкрепата си за опозицията, защото иначе "ще трябва да построи не една, а двадесет стени в морето". Мадуро заплаши и че ако правителството бъде свалено с насилствени методи, то той и неговите поддръжници няма да се предадат, а ще започнат въоръжена съпротива. "Това, което не сме успели да направим с гласове, ще го направим с оръжие, ще освободим отечеството с оръжие", допълни той.
Междувременно бе съобщено и че хеликоптерът е бил забелязан близо резиденцията на Мадуро. По информация на местния вестник "Насионал" в района на резиденцията са засилени мерките за сигурност,, по улиците са изведени бронирани бойни машини.
Върховният съд е ключов инструмент за Мадуро, тъй като чрез него той успява да се противопостави на действията на доминирания от опозицията парламент. Често съдът обявява решенията на народните представители за невалидни.


Не стихва напрежението във Венецуела. Сблъсъци избухнаха между членове на боливарската национална гвардия и депутати в парламента. По думите на председателя - опозиционера Хулио Борхес, въоръжени цивилни групи са атакували сградата, ден след сблъсъците между няколко законотворци и членове на националната гвардия

БГНЕС

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ