10 Май 2024петък04:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българин на среща с Бах за таекуон-дото

Севернокорейският вариант с големи надежди да бъде олимпийски още в Токио 2020

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 60

Среща на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и двете световни федерации по таекуон-до - WTF, доминирана от Южна Корея, и ITF, създадена от КНДР, е насрочена за днес, като се очаква присъединяването на севернокорейския модел на традиционния местен спорт да влезе в олимпийското семейство. В срещата ще участва и Марио Богданов, прeзидент на Българската и вицепрезидент на Международната федерация по таекуон-до (версия ITF). Българинът беше участник в работна среща на двете федерации в Муджу по време на световното първенство по "олимпийско таекуон-до", в което страната ни спечели и исторически първи медал - бронзов, от Владимир Далаклиев (68 кг). Ботевградският състезател победи с нокаут на 1/4-финала фаворита Джин Ю Уан (Кит), но загуби на полуфинала с 6:23 от бъдещия първенец Ли Де-Хун (РКор), който е олимпийски вицешампион от Лондон 2012.
В делегацията освен Богданов бяха президентът на ITF ("севернокорейската версия") проф. Ри Йонг Сон и сънародникът му проф. д-р Чанг Унг, член на МОК. На тримата е било оказано сериозно внимание от страна на домакините и те са били приети от новоизбрания президент на Република Корея Мун Дже-ин, който изразил подкрепата си таекуон-до (ITF) също да бъде част от ХХХII Олимпиада в Токио 2020. В Муджу 15 спортисти от Северна Корея участвали в демонстрации на особeностите и спецификата на таекуон-до ITF .
„Това наистина е историческа среща. Всички знаем за политическата обстановка между Южна и Северна Корея, но за първи път, благодарение на усилията на всички в нашия спорт, ставаме свидетели на подобно уважение и респект в Южна Корея. Срещнахме се с президента на Южна Корея, който подкрепи идеята двете федерации да бъдат равнопоставени и да участват на най-големия спортен форум на планетата - Олимпийските игри. В залата, където се провежда Световното първенство, публиката радушно прие демонстрациите на севернокорейските състезателите от ITF. Предстои ни официална среща с президента на МОК Томас Бах. От няколко години имаме изготвен план между двете федерации и вървим стъпка по стъпка към неговото изпълнение за участие на Игрите на WTF и ITF”, сподели от Южна Корея президентът на Българската федерация и вицепрезидент на Световната по таекуон-до ITF Марио Богданов.
Южнокорейското таекуон-до е демонстративен спорт на Олимпиадите в Сеул 1988 и Атланта 1996 и става олимпийски спорт от Игрите в Сидни 2000.


Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин (в средата)
позира за снимка със севернокорейските таекуондисти по време на откриването на световното първенство по таекуондо в олимпийската версия WTF в Муджу, на 250 км южно от Сеул. Вторият вдясно на последната редица е президентът на БФТ и вицепрезидент на международната федерация версия ITF Марио Богданов

Снимка БГНЕС
 

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 599

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 542

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 488

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 562

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ