23 Април 2024вторник17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Христо Друмев:

Връщането на Боршош е пирова победа

Казусът с НДК е блестящ пример за безконтролна корупция в България, казва бившият директор на двореца

/ брой: 125

автор:Деси Велева

visibility 70

Христо Друмев е бивш генерален директор на НДК от април 1991 г. до 4 май 2011 г. Той е избран с конкурс и ръководи двореца точно 20 години. Почетен гражданин е на София, има орден "Стара планина-първа степен" и орден "Св. св. Кирил и Методий" и е носител на две от най-високите отличия на Франция.


"Боршош се оказва по-силен от целия МС, но върши незаконни неща"


- Г-н Друмев, вчера вие заявихте, че решението за уволнението на настоящия директор на НДК Мирослав Боршош е закъсняло, а няколко часа по-късно той бе върнат на поста. Как ще коментирате новото решение, взето от премиера Бойко Борисов?
- Ще ви кажа съвсем откровено - Бойко Борисов има природни качества, които го правят доста успешен. Той като че ли винаги намира начин да излезе от трудна ситуация. Много добър тактик е и освен това обича да прави неща, които да се харесат на по-широка публика. Но смятам, че това, което направи вчера, е голяма грешка, тъй като той защити един казус, който е блестящ пример за съществуващата безконтролна корупция в България. Това е много опасно.
- Според вас трябваше ли НДК отново да премине под шапката на Министерството на културата?
- Това решение по принцип е правилно. Предишният министър на културата Вежди Рашидов беше много добър принципал. Обаче в един момент разбра какво става в НДК - един безконтролен грабеж и непрекъснат низ от закононарушения.
Това, което допринесе да му бъде отнета ролята на принципал на НДК, е, че Рашидов писмено посочи за наличието на грубо нарушение на Закона за авторските права с извършването на основни ремонти и промени в структурата на сградата на НДК. Те не бяха съгласувани и се правеха, без да са поканени носителите на авторските права. Документът е подписан от Вежди Рашидов, но по разпределение на работата е част от задълженията на неговия заместник Боил Банов.
Тогава обаче властимащите не се стреснаха и не чукнаха по носа Боршош, не му казаха да съблюдава законите в страната. Още повече, че Законът за авторските права и сродните права в този му вариант бе приет, когато мнозинство в парламента имаше ГЕРБ.
Тогава принципал стана Томислав Дончев и той си затвори очите две години поред на ужасяващи финансови отчети на НДК. За 2015 г. загубите му бяха 9 млн. лева. Точно в този момент Боршош трябваше да бъде уволнен. Такова нещо в цялата история на НДК не се е случвало. Никога не е имало и минимална загуба.
След това дойде служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков. Отново министърът на културата Рашко Младенов пише писмо с дата от февруари 2017 г. до Мирослав Боршош. В него се казва, че се извършва много грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните права. Копие от това писмо отива и до организацията за защита на авторските права на архитектите "Архдивайс". Неин председател е председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов. Копие от писмото се праща и до носителите на авторските права, които упълномощават "Архдивайс" да защити авторските права и да спрат произвола, който се извършва в НДК.
- Кой е автор на този произвол?
- Това е един човек с диплома на архитект, наемател в НДК и партньор на Боршош, бих употребил думата ортак, защото печели три обществени поръчки. Това е Любомир Станиславов. Той прави огромния проект, по който се предполага, че ще бъде извършена промяната в НДК. Но вече хитричко напуска НДК, защото някой му е подшушнал, че попада под ударите на Закона за обществените поръчки. Междувременно Камарата на архитектите в България реши да отнеме правата на Станиславов за дейност като архитект за една година.
Оказва се, че Боршош е много силен, по-силен от целия Министерски съвет. Но той извършва незаконни неща, нарушава законите в страната. Мисля, че Бойко Борисов не знае всички тези неща и ако ги научи, мисля, че горко ще съжалява за тази постъпка.
Лиляна Павлова е напълно права да изгони Боршош заради големите загуби. Пак ще напомня - през 2015 г. загубата е от 9,2 млн. лева, през 2016 г. - 10 млн. лева, а през първите месеци на 2017 г. е около 3,5 млн. лева.
А как покрива тази загуба? Покрива се от грантове, които се дават под формата на увеличение на капитала за подготовка на сградата за председателството. В същото време с тези пари Боршош запушва дупките като сметките за електричество в размер на 500-600 хил. лв. За всичко това има документи.
Лошата новина за Боршош е, че принципал става Боил Банов, който се съобразява със законите в страната. Така че за Мирослав Боршош връщането му на поста е пирова победа.




 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 302

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 277

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 272

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 299

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ