25 Април 2024четвъртък12:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кариери заплашват Белоградчишките скали

Местните събират подписка срещу проучване, разрешено от Министерството на енергетиката и одобрено от кабинета

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 23

Жителите на Белоградчик се обявиха срещу установяването на две кариери за трошен камък, които според тях ще застрашат Белоградчишките скали. В града вече тече подписка срещу проучването и разработката на терените. Пристигна решение на Министерството на енергетиката за разрешаване на проучване на един терен в нашата община, потвърди кметът на общината Борис Николов на пресконференция. Той подчерта, че природната забележителност Белоградчишки скали е включена в индикативния списък на защитени територии на ЮНЕСКО и чрез това разрешение на енергийното ведомство е заплашена от строителството на кариери.
Решението, което е одобрено и от Министерския съвет, разбуни духовете на цялата общественост за часове. Кметът Николов обясни, че от общината са оценили опасностите, предимствата и недостатъците на подобна бизнес инициатива. Той подчерта, че са преценили необходимостта да се направи всичко възможно, за да се спре проучването за кариерите, защото се отчитат опасностите за природния парк, ако бъде реализирано. Кметът на Белоградчик е внесъл жалба във ВАС, в която иска анулиране на това разрешение за проучване. За много кратък период се появили още 4-5 жалби от обществени организации и физически лица. Те били придвижени към ВАС паралелно с жалбата на кмета.
Единодушно и общинският съвет гласува декларация против проучването, изтъкна Николов. В жалбата си кметът на Белоградчик подробно е описал своите аргументи, в които се подчертава нарушаването на национални закони и европейските правила, свързани с екологията. Градоначалникът изтъкна, че през последните две години частни собственици са направили инвестиции за стотици хиляди за развиване на туризма под формата на къщи за гости и туристически комплекси. От тази гледна точка Николов е притеснен от евентуалното разкриване на кариера.
"На 99% съм сигурен че, с тези аргументи ще спечелим делото", каза той и допълни, че очаква решението на ВАС. През това време се събират подписи против административния акт на Министерството на енергетиката. До момента са събрани 400, каза един от инициаторите, архитект Георги Георгиев. Екологът на община Белоградчик Николай Димитров подчерта, че въпросният първи терен попада в две зони по "Натура 2000". По думите му, развиването на кариера е в драстично нарушение на защитената зона по "Натура 2000". Димитров уточни, че не е извършена оценка за съвместимост. Това е един от най-емблематичните и разпознаваеми ландшафти не само в България, а и в Европа, изтъкна екологът.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ