24 Април 2024сряда15:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Излиза неиздавана у нас творба на Андре Мороа

В нея писателят отговаря на жените на въпросите, които те биха могли да си зададат

/ брой: 126

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 128

"Писма до Непознатата" от Андре Мороа, епистоларна творба, неиздавана досега у нас, е с по-различен характер. Като жанр, разбира се, но и с интимния си тон, с искреността и дълбокото чувство, които й придават уникалност. В нея писателят се обръща към всички жени, олицетворени от красивата Непозната, и отговаря на въпросите, които те биха могли да си зададат: за любовта, кокетството, нравственото и интелектуалното усъвършенстване, за отношенията с мъжа, с децата и семейството, за удоволствията на духа и тялото. Писателят нито за миг не се превръща в досаден моралист, не съди и не заклеймява, не натрапва съветите и мнението си. Добронамерено и толерантно, от позицията на човек с богат опит и задълбочени познания за човешката природа, Мороа очертава контурите на своего рода изкуство на живота - богато, мъдро и завладяващо. "Писма до Непознатата", която "Колибри" издава в превод на Венелин Пройков, добавя още един щрих към представата за един голям писател, надживял смъртта си.
Емил Eрцог е роден в Eлбьоф на 26.VI.1885 г. По-късно приема литературния псевдоним Андре Мороа (Андре - на името на негов приятел, загинал за Франция през Първата световна война, и Мороа - на името на малко френско селце, чието тъжно звучене пленява писателя). В Руан завършва университета "Корней", където слуша лекциите на известния философ Ален. Те оказват силно влияние на младия студент и до края на живота си той ще пази топли спомени за своя учител. На него ще посвети и една от главите на забележителната книга "Френски писатели на XX век". След дипломирането си работи като ръководител във фабриката на своя баща.
По време на Първата световна война Емил Ерцог е преводач в Британския експедиционен корпус. Именно там трупа впечатленията, които отразява в първия си роман "Мълчанието на полковник Брамбъл" (1918). По-късно темата за Англия е продължена в редица негови художествени и публицистични произведения - "Ариел, или животът на Шели" (1923), "Животът на Дизраели" (1927), "Байрон" (1930). Световна известност получават и романите "Бернар Кене" (1926), "Климати" (1928), "Семеен кръг" (1932) и др.
При започването на Втората световна война 54-годишният писател постъпва като доброволец в армията. Поражението на Франция го принуждава да отпътува за САЩ, където написва редица исторически и публицистични материали. След края на войната се завръща в родината си и издава сборник с разкази, книгите "В търсене на Марсел Пруст" (1949), "Лелия, или животът на Жорж Санд" (1952), "Септемврийски рози" (1954), "Олимпио, или животът на Виктор Юго" (1955), "Тримата Дюма (1957). Последния си биографичен труд "Прометей, или животът на Балзак" завършва през 1965 г., когато е 80-годишен. Умира през 1967 г.


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ