28 Март 2024четвъртък23:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Битка за градинката

От 16 години жители на жк "Зона Б5" се борят за правото си да стопанисват зелената площ пред своя блок

/ брой: 126

автор:Деси Велева

visibility 39

Зеленият цвят стана особено актуален за столичани през последната година-две. Особено, когато върви в съчетание с думи като "площ", "градинка", "междублоково пространство". Цветът раздели хората на два полюса - на тези, които искат паркове и полянки, и на други, които държат да оползотворят частния си терен, като издигнат поредната жилищна или търговска сграда на него. Борбата между двете страни минава през различни фази - от масови подписки, през бурни протести, до смяна на районен кмет. Битката в столичния квартал "Младост" бе кулминацията на усилията на софиянци, които не желаят само бетон и стени около себе си. Други столичани обаче водят своите битки кротко, без медийни изяви, без да правят протести. Такъв пример са жителите на блок в жк "Зона Б5", които много години участват в тиха административна схватка, за да извоюват правото си да имат зелена площ и да я стопанисват.
Близо 16 години сдружение на упорити собственици на жилища от бл.18 в "Зона Б5" търси начини да поддържа и стопанисва междублоковото си пространство официално и законно, така както го е правило повече от десет години. Хората са изпратили до кмета на община "Възраждане" десетки молби и жалби по този повод. През 2010 г. след приемането на Закона за етажната собственост и Наредбата на МРРБ за определяне на прилежащите площи към сгради в режим на етажна собственост в квартали с комплексно застрояване те са поискали промяна на статута на терена от търговска в зелена площ. Подали са по законов път заявление и изискваните приложения.
Вместо очакваното положително становище, имотът изненадващо е даден под наем за паркинг на ТИР-ове за срок от 7 години. Впоследствие се оказва, че общината не е получила нито лев от фирмата, но затова пък решила да продаде терена. Жителите на района научават, че същата некоректна фирма някак е спечелила търга и е станала собственик на желания за градинка имот. Местните хора подозират нечисти интереси, правят връзка между собствениците на фирмата и служители на общината и изобщо се превръщат в разследващи в името на зеленото.
Въпреки неуспеха, те не се отказват - опитват се да ангажират вниманието на всички възможни институции - комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите към НС, омбудсмана, Столичната община, дирекция "Контрол по строителството", дирекция "Зелени системи". След много срещи и разговори обаче хората получават разнопосочна, объркваща и често невярна информация като например, че зелената им площ се намира не в техния район, а в съседен, или че имотът не е продаден, въпреки че това вече е факт. Жителите на квартала се оплакват, че за да игнорира претенциите им и да спомогне за заграбването на предблоковото пространство, община "Възраждане" е създала продължение на ул. "Одрин" до техния блок, която не отговаря на никакви стандарти. Всички искания на собствениците на жилища в района са подкрепени с не една подписки, пратени по институциите. 
Но явно, когато се бориш за каузата си без протести и блокади на кръстовища, действаш мирно, последователно и упорито, оставаш незабелязан от учрежденията и обречен на неуспех. За държавните и общинските чиновници хората от "Зона Б5" вероятно са онези досадници, които отново и отново носят папки и чакат пред гишета, за да търсят правата си по законов път. А те не искат да печелят, искат само да стопанисват. Да продължат да имат дървета, децата им да играят на тревни площи, а не между десетките паркирани коли и по улиците. Боли ги от институционалното безхаберие, обижда ги, че ги лъжат безсрамно. Дали трябва да вдигнат бунт, за да получат заслуженото внимание?
 

Дори децата от квартала знаят за апетитите към зелената площ

Преди време тук е имало още дървета, които постепенно са изсечени

Снимки Емилия Костадинова

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ