Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Юни 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Проф. Румен Гечев:

С новия заем правителството вкарва България в капан

Няма никакво съмнение, че огромната част от парите ще отидат за финансиране на нови квоти мигранти, поети от България, и за тяхното разселване, казва депутатът от БСП

Валентин Георгиев

30. Юни 2017 , брой: 126   884   0
Снимка"След като Полша, Чехия, Унгария и Словакия отказаха да приемат мигранти, остава това да сторят послушниците от ГЕРБ на територията на България"

- Г-н Гечев, какво се крие зад този нов държавен заем от 200 млн. евро, който бе гласуван в парламента вчера?
- Въпросът е правилен: какво се крие, защото в парламентарната зала направихме достояние на народните представители факта, че от тях наистина се крие. Защото в приложението към договора, а то е неразделна част от договора, ясно пише на второ място, след частта за "Наука и образование", че на второ място тези средства ще бъдат използвани за финансиране на разселването на мигранти на територията на България.
- А как се мотивира това нещо от правителството вносител?
- В мотивите на правителството, макар това да не са никакви мотиви, но все пак така са го озаглавили, са написали 10 изречения за другите три програми - "Региони в растеж", Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигентен растеж", но нищо не пише за разселването на мигранти. А всъщност целият замисъл според нас на този заем, който заем е политически обоснован, и няма никакво съмнение, че гвоздеят е там - е за финансиране на нови квоти, които да поеме България, за разселване на мигранти.
- Тоест да разбираме, че фактически квотата за мигранти ще бъде увеличена?
- Имаме основание така да смятаме. То не е обвързано с точни квоти и бройка мигранти, но  прави впечатление. Затова ги попитах: Защо не пише каква част от този заем ще се използва примерно за образование в България, каква част за региони в развитие и каква част за мигранти. И никак не е случайно, че няма такава структура, т.е. правителството уж под егидата, че парите ще бъдат за общини, за образование, може да реши да даде там 20 лв. и другите 400 млн. да ги насочи към мигранти.
Обърнете внимание, че заемът е от Банката за развитие на Съвета на Европа. Това не е заем на Европейската банка за развитие или на Световната банка, или на Европейска инвестиционна банка. Самият факт, че е от Банката за развитие на Съвета на Европа, ще рече, че заемът е политически обвързан, а Съветът на Европа сега панически се чуди какво да направи с това, че четирите страни - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, удариха по масата и им казаха: никакви квоти, няма да вземем нито един мигрант. И след като те не могат в другата част на Европа да разселят мигранти, остават послушниците от ГЕРБ на територията на България. Тук е и нашето притеснение.
- Още малко уточнение около тези техни обяснения, че заемът ще покрива съфинансирането по проекти по трите оперативни програми. Може ли все пак да се разбере каква част от парите действително ще отиде за съфинансиране по тези програми, за да можем да си направим изводите каква част ще бъде заделена за мигранти?
- Аз гледам какво пише в договора. И пак казвам, то това е и проблемът, че там нищо не пише. Не пише каква част отива по отделните програми.
- Тоест това се решава в движение...
- Решава го правителството. Разбирайте в този случай решава го примерно Джоузеф Дол, шефът на ЕНП, Бойко Борисов козирува в София и ги харчат само за мигранти. Няма никаква юридическа защита вътре за какво ще се ползват парите. То това е всъщност един от скандалните елементи на този договор. А впрочем пояснението, че в договора пише, че Банката за развитие на Съвета на Европа финансира до 15% от общата сума на разход по програмите. Това ще рече, че трябва да умножим по 6 тези 200 млн., значи още около 1 милиард и 200-300 млн. трябва да бъдат похарчени от българското правителство, за да може да се усвоят тези 15%, тези 200 млн. евро.
- Известно е, че пред Бюджетната комисия в парламента финансовият зам.-министър Кирил Ананиев отчете една солидна сума като фискален резерв към края на месеца - над 12 млрд. лв...
- Да бъдем точни - 12 млрд. и 700 млн. лв., почти 13 млрд. И възниква въпросът: след като има 13 млрд. фискален резерв, от какъв зор теглят нови 400 млн. лв.
- Това исках да изясним.
- Точно това бе и аргументът в нашата теза - че очевидно, след като има 13 млрд. резерв, за да теглиш още 400 млн., което е нищожна част в сравнение с този резерв, значи тук има политически залог и този залог са мигрантите. Тоест българското правителство с този договор вкарва България в капан. Защото сумата може да е и 10 лв., но впоследствие ние не можем да откажем  мигрантите, защото сме взели парите...Като си взел парите, в един договор ти е платено, ти трябва да си изпълняваш ангажиментите.
В договора не пише колко точно мигранти, но те утре могат да решат на България да разпределят, примерно казвам - 50 хил., 100 хил., не знам още колко и българското правителство няма основание да откаже, защото вече е взело парите.
- А в парламента как бе гласувано по политически групи, интересно е как гласуваха патриотите?
- Само БСП бяхме "против", имаше 8 души "въздържали се". Но патриотите гласуваха "за".
- Това е важно да се знае.
- И аз затова им казах от трибуната: Хайде сега да ви видя какво ще обяснявате, скъпи патриоти, на вашите избиратели! Нали точно вие основно бяхте срещу мигрантите. Да ви видя сега как ще гласувате. Но, разбира се, те си гласуваха в полза на заема, направиха си избора да си стоят в правителството и в управляващото мнозинство.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"