19 Април 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кабинетът тегли скришом от НС заем от 200 млн. евро

Парите ще се харчат за разселване на мигранти, а не за наука и растеж, предупреди Румен Гечев

/ брой: 126

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

Правителство крие от парламента мотивите си за тегленето на заем, който ще похарчи за мигранти и разселване на лица, заяви вчера депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев при дебатите по ратифициране на споразумение за дълг от 200 млн. евро между България и Банката за развитие на Съвета на Европа. Законопроектът беше подкрепен от 116 народни представители, 58 бяха против, а 8 се въздържаха. Заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите "Региони в растеж 2014-2020", "Развитие на човешките ресурси 2014- 2020" и "Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020", е записано в документа.
От БСП реагираха остро срещу начина и размера на новия дълг. "Уведомихте ли българския народ, че ще теглим такъв заем. Откъде накъде ще поемаме заем от 200 млн. евро, за да осъществяваме политики на част от ЕС, отречени от цяла Източна Европа, без България", възмути се Гечев. По думите му никъде в споразумението не пише колко средства ще отидат за наука, за регионите и за мигрантите. Каква е гаранцията, че може едва 5 лева да отидат за наука и растеж, а другите 200 млн. евро - за решаване на проблеми на мигрантите, попита той мнозинството.
На брифинг Гечев обясни, че БСП е гласувала против заема по две основни причини. На първо място, че става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България, и правителството крие това в мотивите си. "В тях няма финансови разчети. Няма оценка как ще се отрази дългът на финансовата система и как ще бъдат направени плащанията", обясни проф. Гечев. Той попита защо, след като кабинетът твърди, че фискалният резерв е 13 млрд. лева, трябва да се тегли нов заем от около 400 млн. лв. Това е като да имате 1 млн. на влог и да теглите заем с висока лихва, за да си купите жилище, даде пример прооф. Гечев.
Социалистът предупреди, че главницата няма да се обслужва 5 г. Управляващите ще похарчат парите, а след 5 години следващите правителства и народът ще го изплащат, възмути се той. Или е вярно, че сме в добро финансово състояние, което прави безсмислено тегленето на заема, или както БСП твърди, финансовото състояние на държавата далеч не е такова, каквото го обясняват управляващите, усъмни се проф. Гечев. Той предположи, че хвалбите за резерва в хазната са финансов балон, и че правителството не разполага с никакви свободни средства и затова се налага да моли съвета на ЕС през неговата банка за заем.
"Най-неприемливото е, че управляващите ни вкарват в схема, в която, взимайки този заем, правителството няма как да откаже след това разселването на мигранти. Съветът на ЕС не дава току-така пари, само при ясно разписано условие, че след разходването на средства за образование и наука, на второ място са разходи за финансиране на разселването на мигранти в България", категоричен е проф. Гечев.



Социалистите реагираха остро срещу начина и размера на новия дълг
  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ