26 Април 2024петък14:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По искане на БСП

Парламентът създаде анкетна комисия за НДК

Заради скандалите в ГЕРБ е застрашено българското председателство на ЕС, предупреди Жельо Бойчев

/ брой: 126

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

Парламентът подкрепи единодушно със 187 гласа предложението на БСП за създаване на Временна анкетна комисия за НДК. След скандала с уволнението и последващото възстановяване на работа на директора му Мирослав Боршош, тя ще провери обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС. От БСП настояват за прозрачност как и по какъв начин се харчат парите на данъкоплатците и как са определяни изпълнителите на строително-монтажните работи.
Трябва да знаем и каква е готовността за провеждане на българското председателство, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев при дебатите. Той припомни, че прокуратурата е установила нарушения при изразходването на пари за НДК. Бойчев е категоричен, че това може да доведе до застрашаване на българското председателство. По думите му пряка отговорност носи министър Лиляна Павлова, която бе и принципал на двореца. "Тя твърди, че НДК се управлява лошо. Липсвала дисциплина и не се спазвали срокове. Като контрапункт на това, директорът Боршош заявява, че е отказал да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата", обясни накратко одисеята с НДК Бойчев. Министър Павлова заявява, че не е предвидено изграждането на пресцентър, а Боршош твърди точно обратното. Въпросът е кой от двамата заблуждава обществото", попита социалистът.
Според международния секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин е важно да бъдат свалени съмненията около ремонтите на НДК. По думите му последното, което България би искала, е на всяко заседание, което с провежда там, първата част от запознаването със сградата да бъде, че около нея е имало сериозни скандали и съмнения за корупция. БСП държи депутатите да бъдат информирани за доклада на ДАНС и за текущата работа на комисията.
Колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения, заяви председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини БСП в изнасянето на фалшиви новини около разправиите за НДК. Последва реплика от зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. "Управляващите се опитват да покрият скандала, като твърдят, че създаваме фалшива новина. Къде я видяхте? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство. В това, че министър Павлова желае да уволни Боршош заради некомпетентност и за забавяне на сроковете или за това, че той се оплаква, че му е оказван натиск. Защо намесихте БСП във фалшивата новина", попита Стойнев. Щеше да е хубаво подкрепа да беше срещнало и предложението за комисия, която да установи как се строят магистралите, смята той. Но в крайна сметка, прокуратурата вече си върши работата в АПИ, припомни Стойнев.
Депутатите решиха комисията да работи месец и да има 19 членове. От ГЕРБ са 8, от "БСП за България"-6, патриотите и ДПС имат по двама, един е от "Воля". Председател на комисията е Диана Йорданова от ГЕРБ. Тя стана популярна като г-жа "Ви АЙ АЙ" покрай гафа си в предния парламент, когато не успя да прочете правилно от трибуната римската цифра VII.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ