Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

Мозайка

Книгата

Новите бодли на Цветан Северски

Боян Бойчев

30. Юни 2017 , брой: 126   343   0Разгръщам страниците на новата книга на Цветан Северски "Какво, като боли?", издадена от "Българска книжница". В нея са включени различни по характер миниатюри: фрагменти, афоризми, сентенции, поетични четиристишия, белетристични капки (както той ги нарича, понеже капката е завършено цяло) и простички житейски мъдрости. Такава книга не се чете на един дъх, а бавно, като вникваш в миниатюрите, за да ги препрочиташ след това отново и отново и да ги преоткриваш за съответната житейска ситуация.
Книгата е продължение на другия сборник с миниатюри "Бодли по пътя", излязъл през 2009 година и приет изключително радушно от читателите. От нейните страници звучи изстраданата мъдрост на човек, непречупен от времето, съхранил устойчивите ценности, благодарение на които е оцелявал българинът. Чрез тях виждаме и образа на изкривената ни действителност, унищожаваща тези ценности:

Трайна българска картина:
В овчето стадо - кучета,
в людското - вълци.

И още:

Не тръгвай срещу парите,
ако нямаш много, много пари!

Повечето от тези миниатюри наистина са пропити с много горчива ирония от това, което се случва около нас. И бодат като бодли, от които наистина боли. Но какво от това? Сигурно сме станали дебелокожи. В предговора авторът споделя, че много дълго е работил върху миниатюрите, като често пъти дори ги е подкастрял. От това обаче те са станали само още по-силни и жизнеустойчиви. И изплющяват като шамар върху лицето на днешния ни ден:

Когато простотията стане герб на една държава,
а лъжата - знаме,
там не търси народ!

 

 

Пегас

 • От редактора
  24. Ноември 2017 231
  190
  0

  Едно събитие ни раздели. Забележителната победа на Григор Димитров в Лондон предизвика патриотичен възторг, нашенска завист и тъжни размисли за обществото ни.
  А би трябвало да ни обедини. И нека това да са двете страни на една монета, но монета ценна.
  Успехите на спортистите са лицето на една нация. Факт, известен ни още от Древна Гърция, когато олимпийските шампиони са били...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"