Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

От редактора

Паметникът на днешна България

Боян Бойчев

30. Юни 2017 , брой: 126   420   0Не знам каква е тази страст у българина към разрушаването. Мавзолея, исторически сгради, паметници...
Сега на дневен ред е "1300 години България" в София. Монументът, построен през 1981 година във връзка с годишнината от основаването на нашата държава и част от цялостния комплекс около НДК, през последните години беше занемарен и оставен на саморазруха. Предстои да бъде и окончателно разрушен.
Казват, че много хора не го харесвали, не го разбирали. Обаче има и друго мнение и то е факт - вече няколко дни вървят протести за неговото запазване. В този протест има много художници, скулптори, интелектуалци. Иначе казано, хора, които разбират от изкуство.
Но народът масово слуша чалга, значи тогава, че това е върхът в музиката и да закрием оперите?
Аз мисля, че не това е причината. Тук става дума за целенасочено заличаване на всичко, което е част от социалистическия период на България.
Такива хищнически амбиции има и към Паметника на Съветската армия. Да не отварям дума за Паметника на Бузлуджа, също оставен на саморазрушение. И когато има амбиция той да бъде запазен и реставриран, видиотени антикомунисти започнаха да бълват змии по медиите, че възхвалявал "престъпния режим", обявен за престъпен от същите такива видиотени антикомунисти преди време.
По същата логика за престъпен би трябвало да бъде обявен и режимът в САЩ през миналия век, преследващ тъмнокожите, комунистите, инакомислещите. За престъпна организация трябва да бъде обявена и НАТО, започнала война срещу суверенна Югославия, без да е нападната страна - членка на пакта. Обаче в Южния парк бяха поставени бюст на Роналд Рейгън, паметник на генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер.
Но да се върнем към монумента "1300 години България". За неговата художествена стойност могат да се изказват само хора специалисти. Освен това изкуството е многообразно - някой харесва поезията на Ботев, друг - на Лилиев. Айфеловата кула в началото е била смятана за грозна, а парижани са искали нейното премахване. Днес е един от символите на града.
Обаче има нещо символично в разрушаването на монумента "1300 години България". Метафорично. И логично. Всъщност това е разрушаването на България, чиито безучастни свидетели сме вече повече от четвърт век. На унищожаването на икономиката, на културата, на държавността и българщината.
Разрушаването на паметници е паметникът на нашето настояще.
 

 

 

България

  • 27. Юли 2017 145
    85
    0

    След проведения сериозен дебат, иницииран от парламентарната група на "БСП за България", Министерството на труда и социалната политика отпусна 15,7 млн. лв. за хората с увреждания. Дадено е и обещание, че при следваща актуализация на бюджета ще се търсят допълнително 90 млн. лв.
    ДУМА припомня, че депутатите от БСП Антон Кутев, Георги Гьоков и Михаил Христов отправиха ...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"