Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Май 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

На фокус

Алчността и парвенющината ни съсипват

Велиана Христова

3. Юли 2017 , брой: 127   325   0След 10-ина години малкото останали стари софиянци няма да познаят града си. От прекрасната някога и потънала в зеленина столица няма да е останало нищо. Не стига, че жилищните комплекси вече са презастроени и бетонирани, ами непоследък градът е застрашен и от мания за... небостъргачи. Софиянци протестират, но какво от това - общинският съвет иска само преработване на проектите, евентуално намаляване с 10 на замислените примерно 55 етажа, и толкоз. А идеята да се пляснат едни 202 м височина на "Цариградско шосе" вече има разрешително! Главният архитект Здравко Здравков е против небостъргачите, но парите, както знаем, са по-силни от 10 главни архитекти, събрани накуп... А става дума само за пари и за нищо друго. Нови стотици офиси никому не са нужни, защото ако броим тях, България ще излезе най-развитата бизнес държава в света. А тя е последната в ЕС...
Проблемът има няколко основни измерения - все противопоказни за високото строителство. Доскоро София приличаше много на Виена, може би защото у нас са строили австрийски архитекти. Да сте видели 55 етажа във Виена? Няма и да видите, там всяка педя земя край блоковете зеленее от грижливо поддържаната трева. А у нас дори кв. "Лозенец" бе превърнат от градина в бетонна джунгла. Сега смятат да му боднат и един 20-метров пирон, за разкош. "Кемпински-Зографски" ряпа да яде. Във вече невъзможния за живеене кв. "Младост" пък проектът за нов комплекс включва три жилищни сгради със 765 апартамента на височина до 22 етажа! Хората, когато застрояват градовете си, държат сметка за това как се вписват новите сгради в общия ландшафт - и по форма, и по строителни материали, и по цвят. В София новото строителство - дори в центъра, очевадно се бие със старото, красивият някога град става пример на грозна архитектурна еклектика. Явно е, че в столичния съвет не знаят що е ландшафт. Законите, свързани с територията, са променяни в угода на строители и т.нар. инвеститори - с просто око се виждат лобистките текстове на депутати и чиновници. Грозотията я създават те, живеем в нея ние.
Второ. София е част от земетръсна зона с риск от трусове до 7-ма степен по Рихтер. Представяте ли си как рухват 55 етажа с 10-ина хиляди души в тях, не дай, Боже? Някой малоумник наш дал разрешение, градоустройствените ограничения да не важат за терен с лице на три улици! Супер - руини и мощи ще събираме от три улици. А пироните и горят при лошо строителство - справка Лондон. За да се строят сгради до небето, първо трябва да се направи детайлно сеизмично микрорайониране на целия град чрез подробни сондажи, твърдят от години специалистите. За да се види в кои райони не може да се строят високи сгради поради високия риск. Вместо това, сградите се проектират по едни окрупнени сеизмични параметри, приети в нормите за строителство. На кого му пука, че за да се вдигне небостъргач, той трябва да има здрави основи, а почвите в София не осигуряват нужната стабилност. Сеизмичното укрепване изисква огромни инвестиции, които няма да се изплатят, но интересът на мераклиите да строят очевидно се свежда до гушване или препиране на едни пари - сега и веднага!  
Трето. Вижте само имената на въпросните небостъргачи: "Гранд каньон", "Парадайз тауър", "Скай форт", "Бенчмарк център"... Звучи! В Лас Вегас ли сме или в София? По закон по улиците ни не може да има латиница - кой ти гледа закона? Като пътува човек, разбира, че е излязъл от България по това, че изчезват латинските табели. Не уважаваме себе си, как друг да ни уважава? От алчност и парвенющина дори столицата си затриваме.  

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"