Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Извън дневния ред

Ева Костова

4. Юли 2017 , брой: 128   567   0Размириците в Асеновград не са в дневния ред на обществото ни в момента. Това отсече направо  Цецка Цачева вчера. Политическа инсценировка пък ги нарече Радан Кънев. В своята нирвана извън реалния живот двамата "капацитети" не виждат, че циганското лято пали пожари, а истинските експерти дават тежки прогнози, очаквайки по-ожесточени конфликти. Конфликти, които опират и до националната сигурност на страната ни. Защото бомбите със закъснител цъкат. Нещата се повтарят и всяко неглижиране точно в този момент е непростимо. Гетата акумулират агресия, тя ражда насилие, а то пък е пряко свързано с т.нар. социално изключване.
Проблемите обаче не се решават, когато заклокочат взривоопасно. Когато се чака гейзер, за да се сетим за пътя, по който да избегнем ексцесиите в трудното съжителство на роми и останалите българи. А то става все по-трудно. Няма какво да се лъжем. Не само асеновградчани искат спокойствие и сигурност в града си. Искания и претенции има и другата страна, която у нас интегрираме непрекъснато, но явно не така, както трябва. Парите за това потъват някъде из Марианската падина, едни хора се бият в гърдите и правят отчети как са "интегрирали" по европейски, но никой досега не е видял нито един интегриран ром в Европа, нито един турчин или арабин, както казва бивш главен секретар на МВР. Интеграцията има други измерения - дом, работа, образование, квалификация, социално подпомагане.
Каквото и да си говорим, взаимоотношенията ни с братята роми опират до национална политика. За да няма омраза у едните и страх у другите. Какво се правят Цачева и Кънев, че не знаят за какво точно става въпрос. И кой е тогава според тях дневният ред за България?
Иначе - както се казва, огън да го гори такова циганско лято...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"