Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Овце и магистрали

Велиана Христова

5. Юли 2017 , брой: 129   785   0Похвално е, че министерствата и другите държавни институции най-после решиха вчера да направят механизъм, по който заедно да се борят срещу отпадането на ученици от образователната система. Защото, ако всяка година по 21 000 деца престават да влизат в класната стая, както е сега, само за 5 години това са 100 000 неграмотни млади българи. Само че това няма как да стане по заповед на Бойко Борисов, колкото и на ербап да се прави. Нито с натиск на МВР към родителите да си пращат децата да учат, както се кани Валентин Радев. Драстични мерки срещу фрапиращата бедност на българските семейства плюс райониране на училищата и отчет за всяко дете му е майката, ама нали социализмът измисли тази мярка, която сведе неграмотността до нула, а ние социализма го мразим, няма как да вземем разум от него.  
Хвалбата Борисова пък за това как вдига учителските заплати напомня приказката за онзи, дето вкарал в тясната колиба на бедняка и козата, и овцете, и кучето, и кокошките, а като ги извадил, беднякът рекъл: "Ех, колко ми е широко!" Баш правителствата на ГЕРБ сринаха разходите за образование до 3,5% от БВП, та сега много има да ги вдигат, докато на училището му стане "широко". И няма как Борисов да строи "магистрала от знание", понеже за целта първо трябва да увеличи парите за науката 10 пъти, та поне от последно място в ЕС до средното ниво да издрапаме. А без учени никакво училище не може да се развива, понеже няма кой да учи учителите, които трябва да учат децата ни. Пък учените ни ГЕРБ ги докара до просешка тояга, колбите си греят на котлон, а заплатата им - колкото тази на чистачките, затова те на тумби се изнасят през Терминал 2 към цивилизацията. За каква магистрала на знанието може да иде реч в държава, която някога бе сред напредналите, а сега е докарана до последните места в Европа по наука, по иновации, по технологии?
Та, с вкарване на овце в колибата Борисов от нея палат няма да направи. Мислене чрез знанието трябва, щото по магистрали на знанието то само си отива оттук. 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"