25 Април 2024четвъртък12:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Борисов губи контрол върху нещата

Заглавието на кабинета е "Нестабилност и корупция", заяви лидерът на БСП

/ брой: 129

автор:Юлия Кулинска

visibility 92

Нашето впечатление е, че два месеца след избирането на правителството, Бойко Борисов губи контрол върху нещата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг вчера. Тя е категорична, че заглавието на управлението е "Нестабилност и корупция". "Държавата ежедневно се раздира от скандали, създадени от властимащите, които все още нямат управленска програма. Започнаха с корупционни скандали, които продължават и до днес", подчерта Нинова. Тя даде пример със зам.-министър, назначен за 24 часа и уволнен заради съмнения за корупция, с обвиненията от прокуратурата в АПИ, случая с НДК.
"Имаме нестабилност, език на омраза и разделение на обществото ни на едни групи срещу други. Опозицията в парламента е наричана "убийци". Започват протести на майките с деца с увреждания, лекарите, МВР. Води се тежка война между институциите, подклаждана от комисията "Антирадев", обобщи Нинова. Тя припомни, че управляващите тихомълком взеха нов заем от близо 400 млн.лв., увеличиха се цени на парно, ток, газ и административни такси в съдилищата. Според нея вместо след изборите да се внесе сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава.
"Лекарите стачкуват заради поредното насилие над техен колега. Ние, депутатите, си свършихме работата и в НК насилието над лекар вече е престъпление. Очакваме изпълнителната и съдебната власт да действат. Искаме бързо производство и ефективни присъди за такива хора", призова Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че партията заставаме категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. "Не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху него за размириците там. Проблемите са национални и не ескалират за първи път. Насилието показва, че когато няма държава, а институциите не са си на мястото и не реагират адекватно, народът се самоорганизира. За нас решението е справедливост и правила. Законите трябва да важат еднакво за всички", отбеляза Нинова.
Няма как само с увеличение на учителските заплати да се сбъднат думите на премиера, че всяко дете трябва да се учи, смята лидерът на БСП. Защо не искате финансирането, което отнеха от държавните и общинските училища и го дадохте на частните колежи, да се върне обратно там, попита Нинова. Тя зададе въпрос на управляващите дали смятат, че делегираните бюджети са си свършили работата.
Социалистите настояват да се помогне на пострадалите от дъждовете общини с пари от фонд "Бедствия и аварии". Нека не ни отговарят, че той е изчерпан, защото сами кметовете няма да се справят в тази неволя, призова Нинова.
Според нея срещата между премиера и президента е опит на Бойко Борисов за потушаване на напрежението. Нинова уточни, че той влиза в ролята на доброто ченге, след като в парламента ГЕРБ изговорили какво ли не срещу държавния глава. "Очевидно управляващите усещат, че това е в тяхна вреда и че тази война между институциите не носи нищо добро. Не може да се гадае има ли разнобой в ГЕРБ, но ми се струва, че това е добре отиграна тактика", твърди Нинова.
Тя даде висока оценка на президентът Румен Радев, който бил изключително последователен в изпълнението на обещанията си. Нинова потвърди, че държавният глава има подкрепата на БСП.


Президентът да каже дали управляващите спазват обещанията, поети на КСНС

Корнелия Нинова е изпратила писмо до президента, в което пита дали при него са постъпили конкретни планове от правителството в изпълнение на решението на КСНС. Тя припомня, че на провелото се на 30 май заседание правителството е било задължено до 30 юни да се разработят конкретни планове за "попълване на недостига от личен състав в сектор "Сигурност" и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж, ускорена реализация на проектите за модернизация, поддръжката на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци". Нинова отбелязва, че в отговор на нейното предишно питане до президента дали кабинетът е изпълнил решението от КСНС да предложи до 20 юни  "Интегрирано развитие на сектор "Сигурност" и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години", става ясно, че решението не е изпълнено.



Социалистите искат държавата да се стабилизира, председателството да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората

снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ