Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Универсални и безполезни

Георги Георгиев

5. Юли 2017 , брой: 129   814   0От вчера с решение на кабинета, вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева оглави и Националния съвет по антикорупционни политики. Така след като през годините се изяви на поприщата на три различни министерства - регионално развитие, правосъдие и външни работи, внезапно се оказа, че Захариева разбира и от борбата с корупцията. Но проблемът не е в завидните универсални свойства на вицепремиера.
Този междуведомствен орган съществува от две години и не е известно как точно е допринесъл за борбата с корупцията. По същия начин не е известно и какво прави успешно забравеният БОРКОР, Специалното звено за разследване на корупцията по висшите етажи на властта, неспециализирани звена по низшите етажи и т.н.
Да прощават служителите от тези служби, но работата няма да тръгне, ако е на парче. Което може би е и целта на задачата. Президентът Румен Радев предложи и дори вече даде идея как да изглежда единен орган за борба с корупцията. За тази структура обаче най-важното е действително да бъде независима, както в Румъния, за да може да разследва всекиго. Всекиго. Дори и министър-председателя. Който и да е той.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"